image
Sursa foto: jurnal.md

Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe privind refuzul suspendării decretului de retragere a cetățeniei lui Rizea

Curtea de Apel Chișinău a respins astăzi recursul fostului deputat român, care a contestat încheierea primei instanțe de refuz în suspendarea decretului de retragere a cetățeniei și a dispus restituirea cauzei în instanța de fond.

Informația ne-a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel, Octeabrina Popa.

Astfel dosarul privind legalitatea decretului de retragere a cetățeniei se întoarce la reexaminare în instanța de fond.

Amintim că în noiembrie 2020, Cristian Rizea a rămas fără cetățenia Republicii Moldova, printr-un decret semnat de președintele Igor Dodon.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România. Acesta s-a refugiat la Chişinău pentru a se eschiva de justiţia din România.

Anterior, președintele Igor Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție lui Rizea. Potrivit lui, acesta a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017 motivând că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc. Dodon a sugerat că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Mai bine de un an avocații lui Cristian Rizea contestă retragerea „abuzivă” a cetățeniei RM. Presa de la București a transmis anterior că Ministerul român al Justiției așteaptă confirmarea retragerii cetățeniei pentru ca, mai apoi, să reia procedurile de extrădare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: