image
Sursa foto: ManastireaCiuflea//FACEBOOK

Creştinii ortodocşi îi prăznuiesc astăzi pe Sfinţii Mihail și Gavriil

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc astăzi, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. În mai multe localităţi din ţară este sărbătorit hramul, iar peste 100 de mii de moldoveni îşi marchează ziua numelui.

În fiecare an pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși din Republica Moldova îi prăznuiesc pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. De dimineaţă, creştinii merg la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie.

Aceasta este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Nașterii Domnului. După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserici se va citi acatistul Sfinților Arhangheli.

Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi prorocirile cele înalte îngerilor și, prin ei, oamenilor. Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil datează din secolul al V-lea. Potrivit tradiţiilor populare, cine munceşte în această zi va avea parte de o moarte chinuită.

Sfântul Mihail este voievodul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli, poartă sabie de foc şi are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu şi de a birui puterea vrăjmaşilor.

FACEBOOKFACEBOOK

Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”, este arhanghelul bunelor vestiri. El nu poartă sabie de foc, ci crin, fiind aducătorul veştilor bune. 

FACEBOOKFACEBOOK

Potrivit datelor Întreprinderii de Stat „Registru”, peste 100 de mii de moldoveni îşi marchează ziua numelui.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: