Propunerile Diasporei au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă, prin intermediul unor înregistrări video venite de la concetățenii noștri de peste hotare.

„Alegerile din Chișinău au demonstrat clar că sistemul mixt cu un singur tur este avantajos pentru PSRM. De aceea considerăm că este nevoie de includerea celui de-al doilea tur, pentru a ne asigura că alegerile parlamentare vor genera destul suport pentru vectorul pro-UE. Am fost dezamăgiți că, potrivit unui raport al Curții de Conturi, CEC-ul nu a valorificat o sumă de bani destinată pentru a deschide mai multe secții de votare peste hotare. Deci autoritățile ne-au mințit că nu sunt bani”, afirmă Dumitru Vicol, un moldovean stabilit în Marea Britanie.

„Cerem ca actele de identitate în baza cărora se va permite participarea la alegerile parlamentare să fie următoarele: pașaportul, buletinul de identitate și buletinul de identitate provizoriu. Majoritatea cetățenilor din Diasporă posedă dubla cetățenie. Asta înseamnă că ei folosesc pașapoartele altor state și nu mai posedă pașaportul moldovenesc”, a menționat și Veronica Țipirig care se află în Belgia.

O altă propunere ar fi posibilitatea de a vota cu documentul care are termenul de valabilitate expirat. Cetățenii din Diasporă mai cer să aibă la dispoziție două zile pentru a-și putea exprima dreptul la vot.

„Moldovenii care muncesc peste hotare contribuie la dezvoltarea economiei RM, de aceea asigurarea condițiilor pentru a vota trebuie să fie o prioritate pentru guvernare”, a spus Alexandru Baikalov, stabilit în Franța.

Și deschiderea unor secții de votare pe lângă misiunile diplomatice sau oficiile consulare ar facilita procesul de vot, spun cetățenii din Diasporă.

„Sediile care au mai mult spațiu să deschidă mai multe secții de vot pentru a evita rândurile excesiv de lungi și a economisi timpul alegătorilor. La ultimul scrutin am făcut opt ore din Copenhaga în Berlin, iar în Berlin am așteptat două ore pentru a vota”, afirmă Cristian Zara, moldovean care muncește în Danemarca.

Reprezentanții Diasporei au mai solicitat autorităților să respecte recomandarea Comisiei de la Veneția și să fie permisă finanțarea concurenților electorali și a partidelor politice de către cetățeni cu drept de vot din diasporă cu contribuții care să nu depășească 5 salarii medii pe an.