image
Sursa foto: captură video

Constantin Botnari, alias „Borsetka”, ar fi doar monitorizat de Interpol; Notificarea roșie, înlocuită cu cea albastră

Anunțat în căutare internațională de Biroul Interpol de la Lyon încă în 21 decembrie 2021, fostul deputat democrat Constantin Botnari, alias „Borsetka”, refugiat la Londra, este doar monitorizat de Interpol. Asta deoarece, potrivit unor surse Jurnal TV, Secretariatul general al organizației ar fi revizuit notificarea de „culoarea roșie” în privința lui Botnari, care presupune „arestare și extrădare”, înlocuind-o cu o notificare albastră, care prevede doar monitorizarea subiectului. Contactat astăzi de către reporterii noștri, șeful IGP, Iurie Padarilov, n-a confirmat, dar nici nu a negat aceste informații.

Potrivit surselor Jurnal TV, Constantin Botnari, supranumit „Borsteka” lui Plahotniuc, este vizat într-o notificare albastră a Interpol. Aceasta înseamnă verificarea identității, obținerea informațiilor despre cazierul judiciar și localizarea - nu și arestarea și extrădarea individului. Recent, într-un mesaj video, Botnari a recunoscut că se află în Londra. Nu am reușit să-l găsim pentru o reacție pe șeful Biroului Interpol-Moldova, Viorel Țentiu.

Șeful PCCOCS, Sergiu Russu, ne-a spus că procuratura nu a primit încă vreun răspuns de la Biroul Interpol-Moldova.

În schimb, șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Padarilov, ne-a declarat că acum câteva zile, Botnari figura pe lista Interpol pentru arest și extrădare. Totuși, acesta a precizat că schimbările care ar putea interveni pe parcurs țin de competența autorităților internaționale.

Întrebat de ce fotografia lui Botnari nu a apărut încă pe panourile informative cu cetățenii anunțați în căutare și dacă acesta a fost sau nu dat și în căutare națională, Podarilov a răspuns:

„După 1 ianuarie, eu am dat indicații să fie revizuite panourile cu persoanele date în căutare. Inclusiv și persoanele care sunt învinuite și sunt căutate pentru săvârșirea infracțiunilor cu rezonanță sporită și sensibilă pentru societate, se vor regăsi pe această „tablă de onoare”."

Constantin Botnari, care, în perioada regimului Plahotniuc, a avut rol de „mâna dreaptă” a oligarhului, a fost anunțat în căutare internațională pe 21 decembrie 2021. Acesta este cercetat de PCCOCS pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și instigarea la falsificarea actelor publice, comise în privința fostului director al Agenției Servicii Publice, la indicația lui Vladimir Plahotniuc. În mesajul video distribuit de Botnari pe 15 ianuarie, el a cerut să fie audiat în Marea Britanie prin comisie rogatorie. El susține că ceea ce se întâmplă în privința lui este incorect și se declară deschis să colaboreze cu ancheta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: