image
Sursa foto: Jurnal.md

Pașa și Munteanu, despre rezultatul alegerilor de la Bălți: „Procesul electoral a fost viciat; Mă mir că au fost tocmai 10%”

Expertul Watchdog.md Valeriu Pașa și fondatorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” au comentat în această seară la Jurnal TV rezultatul alegerilor locale de la Bălți, în urma cărora candidatul independent Nicolae Grigorișin a câștigat scrutinul.

Potrivit experților, aceste alegeri nu trebuiau să aibă loc, dar instanța de judecată a luat decizii întârziate. Alegerile locale de la Bălți nu sunt reprezentative, dar totuși sunt în cadrul legal, susțin experții.

„Este un rezultat absolut așteptat. Eu mă mir că au fost tocmai 10% la vot, deși am văzut că peste 17% din buletinele de vot au fost declarate nule, deși a fost un vot de protest, exprimat în cabina de vot. Victoria domnului Grigorișin a fost absolut firească, pentru că pe contracandidatul său foarte puțină lume îl cunoaște, nu a fost un candidat puternic, el vine de pe locul 5. Eu cred că dacă PSRM-ul nu-și retrăgeau candidatul, aveau prima șansă să câștige. Ei nu s-au gândit din punct de vedere a obținerii controlului Primării Bălți, ci s-au gândit pe termen lung cu alte priorități”, a declarat Valeriu Pașa.

Expertul Igor Munteanu susține că în aceste condiții Codul Electoral trebuie amendat. Principiul de bază care a fost încălcat în acest tur al alegerilor electorale este cel al predictibilității, deoarece alegătorii nu și-au regăsit candidatul pe care și l-au dorit.

„Eu cred că procesul electoral a fost viciat și cred că această intervenție târzie a a Comisiei Electorale Centrale nu a oferit credibilitate suficientă procesului electoral. Cea mai bună soluției ar fi fost ca aceste alegeri să fi fost contramandate pentru o altă perioadă de timp. Atunci când scoți un candidat cu 48% din cursa electorală, evident că atragi „foarte multe laude” din toate părțile. Consider că în acest moment Codul Electoral trebuie să fie amendat pentru ca să prevadă exact procedurile prin care turul doi să poate fi sau nu anulat, rezultatele sunt sau nu legitime și așa mai departe. Ceea ce s-a întâmplat cu Partidul „Șor” vorbește despre faptul că autoritățile statului trebuie să aplice criteriul proporționalității, asta înseamnă că nu aplici o sancțiune extremă în ultima zi de campanie”, a opinat expertul Igor Munteanu.

Emisiunea poate fi urmărită aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: