image
Sursa foto: capovelo.com

Primul scandal de dopaj la Cupa Mondială vizează Rusia

Cu două săptămâni înaintea startului Cupei Mondiale, fostul șef al laboratorului antidoping din Rusia a făcut o dezvăluire surprinzătoare. Grigory Rodchenkov a spus că l-a "acoperit" pe unul dintre jucătorii din lotul Rusiei: "Am văzut numele pe acea listă și am recunoscut unul".

Săptămâna trecută, FIFA a decis să pună capăt investigației în ceea ce privește dopajul în rândul jucătorilor ruși din cauza dovezilor insuficiente. Forul mondial a investigat 34 de jucători , în urma raportului McLaren, care a relatat că 1.000 de sportivi ruși din 30 de discipline sportive au beneficiat de "sponsorizări doping" din partea statului rus, între 2012 și 2015. În cele din urmă, Agenția Mondială Antidoping a fost de acord cu decizia FIFA, de a închide cazul.

Rodchenkov, în vârstă de 59 de ani, a părăsit în 2016 laboratorul rus antidoping și a plecat în Statele Unite ale Americii, unde se află într-un program de protecție a martorilor. Fostul șef al dopajului din Rusia a mai spus că cei 34 de fotbaliști în cauză evoluează la "diferite niveluri" în fotbalul rus.

Rodchenkov a ținut să precizeze că fostul președinte al Federației Ruse, Vitaly Mutko, i-a spus "să nu se atingă de fotbaliști". Mutko a demisionat din funcția de vicepremier în 2017 și a primit interdicție pe viață în olimpism pentru rolul pe care l-ar fi avut în programul de dopaj organizat, dictat chiar de statul rus.

"Vitaly Mutko mi-a spus că nu mai avem nevoie de vreun caz de dopaj sau chiar de un simplu zgomot în fotbal, mai ales în echipa națională", a spus Rodchenkov.

În ciuda afirmațiilor sale, Rodchenkov susține că va fi o Cupă Mondială curată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: