image
Sursa foto: platformada.md

Trei ani de la crearea Platformei Demnitate și Adevăr, în urma protestelor de amploare din Piața Marii Adunări Naționale

Astăzi se împlinesc trei ani de la apariția formațiunii politice Platforma Demnitate și Adevăr, creată în urma manifestațiilor de amploare din 2015. Atunci sute de mii de oameni au ieșit la numeroase proteste în Piața Marii Adunări Naționale, iar decizia de creare a unei mișcări politice a fost adoptată la una dintre amplele manifestații de protest.

„Mișcarea protestatară de amploare de atunci a avut o rezonanță greu de subestimat: informarea societății și opiniei internaționale despre numeroase crime comise de guvernarea coruptă și riscul capturării statului, publicarea raportului Kroll și oprirea tentativei de acordare a celei de-a treia garanții băncilor falimentate în sumă de 7 miliarde lei, pornirea unei investigații internaționale privind jaful secolului și spălarea de bani etc. Din momentul creării, Platforma Demnitate și Adevăr a fost și rămâne a fi cea mai puternică voce de opoziție pro-europeană, anti-oligarhică din țară. Activitatea formațiunii nu s-a redus doar la organizarea protestelor, ci s-a extins și la identificarea problemelor din societate, a soluțiilor la acestea. Incursiunile mediatice, declarațiile responsabile ale liderilor partidului pe subiecte stringente pentru oamenii de la sate și orașe, din țară și din diasporă nu au lipsit nicio săptămână. Platforma DA a generat mereu idei și a oferit soluțiile cele mai pertinente pentru a păstra Republica Moldova pe făgașul democratic pe diversele sale dimensiuni: politică, economică, socială. Căile de dezvoltare ale businessului mic și mijlociu, descentralizarea puterii locale, reforma reală a administrației publice, acordarea corectă a subvențiilor în agricultură, ajutorarea pomicultorilor sunt doar câteva dintre inițiativele propuse de Platforma DA”, se spune într-o declarație a Platformei DA.

Formațiunea a propus mai multe amendamente legislative și a insistat asupra păstrării valorilor europene, democratice, acolo unde guvernarea a comis abuzuri. „Astfel, în loc să îmbunătățească climatul investițional prin micșorarea poverii fiscale asupra businessului legal, prin demonopolizarea și debirocratizarea reală a economiei, prin combaterea intransigentă a marii corupții și implementarea reformei autentice a justiției, etc., regimul antipopular este preocupat de atragerea și spălarea mijloacelor financiare murdare și oferirea azilului în formă de cetățenie mai multor escroci certați cu legea în țări mai mult sau mai puțin civilizate, precum și de noi scheme spălare a banilor proveniți din jaful secolului, produs în 2014-2017”, se spune în Declarația privind modificarea recentă a legii cetățeniei.

Platforma DA este singura formațiune politică care a propus un proiect de reformare a sistemului electoral proporțional în beneficiul oamenilor, ținând cont de Opinia comună (nr.884/2017) a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), a Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE/ODIHR din 15 iunie 2017. Printre cele mai importante propuneri incluse în proiect se află întroducerea votului preferential, creșterea nivelului de reprezentare a femeilor în procesul electoral, creșterea nivelului de reprezentare a Diasporei, a tinerilor și a persoanelor care reprezintă comunitățile la nivel regional, depolitizarea Comisiei Electorale Centrale și altele.

Documentele elaborate de Platforma Demnitate și Adevăr vizează toate aspectele vieții sociale din Republica Moldova și sunt parte componentă a unui vast Program de Țară. Printre cele mai importante reforme este și cea cu privire la combaterea complexă a economiei tenebre, care actualmente este un flagel tot mai puternic și mai extins. Reperele acestei reforme sunt dialogul cu businessul legal, deoffshorizarea economiei, stimularea businessului legal printr-un șir de măsuri concrete.

Platforma DA s-a expus public în toți acești ani pe subiecte diverse și complexe, extrem de vulnerabile din cauza abuzurilor fără precedent ale puterii de la Chișinău: privind situația precară a presei, privind necesitatea democratizării și depolitizării instituțiilor publice, privind oportunitatea unui referendum legislativ referitor a anularea legii care impune cetățenii să achite miliardele furate în sumă dublă. Platforma DA s-a referit în permanență și la situația din domeniul educației și cercetării, afectat de mai multe probleme: lipsa unei politici clare de asigurare a calității studiilor, conținuturi educaționale deseori irelevante pentru piața muncii, ineficiența cheltuielilor în sistemul educațional, condiții de studii neadecvate pentru elevi și profesori, în special în zonele rurale, lipsa coordonării și continuității studiilor la toate nivelurile de pregătire. „Salarizarea proastă generează, la rândul său, mai multe probleme ce țin de calitatea cunoștințelor obținute de către elevi și studenți, continuitatea generațiilor de pedagogi în sistemul educațional, diminuarea intereselor față de unele profesii importante pentru dezvoltarea și consolidarea societății. Salariile mici din sistemul de învățământ generează, într-un final, și pensii mici. Un cadru didactic cu merite deosebite în activitatea profesională, ajungând la pensie, este umilit și înjosit de penurie”, se spune în Declarația Plafromei DA.

„În toată această perioadă oamenii din formațiunea noastră au perseverat, au activat tot mai consecvent, au fortificat organizațiile teritoriale și au muncit cu dedicație pentru a salva țara. Rostul acestei activități s-a văzut explicit în Victoria categorică a liderului formațiunii Andrei Năstase în cadrul alegerilor locale pentru primpăria Chișinăului. Și chiar dacă puterea coruptă, autoritară din Chișinău a invalidat mandatul primarului ales și prin asta a comis o fărădelege dictatorială fără precedent în Europa, membrii și simpatizanții Platformei DA nu s-au descurajat, ci continuă să lupte cu cea mai mare determinare pentru un viitor aici, Acasă. Oamenii noștri sunt persecutați, dar noi nu cedăm. Maturitatea politică a lui Andrei Năstase și, implicit, a partidului pe care îl conduce a fost demonstrată plenar și în cadrul prezidențialelor când interesul național a prevalat asupra oricăror altor interese. Initiațoare a ideii de unitate, Platforma Demnitate și Adevăr va reuși și alaturi de forțele politice și civice consolidate în mișcarea de rezistență ACUM! Împreună vom reuși!”, conchide declarația formațiunii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: