image
Sursa foto: jurnal.md

Ajutor de șomaj de 2775 de lei, iar pentru 40 de ani de muncă - pensie de 1000 de lei

Maria, Călărași: „Am lucrat 40 de ani și am ieșit la pensie cu 670 de lei. Acum am ajuns la 1000 de lei, cum pot să supraviețuiesc cu acești bani? Prețurile au crescut, nici de medicamente nu-mi ajunge”. Pe 1 aprilie guvernul a anunțat măsuri fiscale noi care se vor aplica pentru perioada situației de urgență. Potrivit proiectului de lege de la Guvern va fi majorat ajutorul de şomaj, suma minimă fiind propusă de 2775 de lei.

Noile măsuri fiscale prevăd plata salariilor pentru cei intrați în șomaj tehnic și plăți sociale mai mari pentru familiile vulnerabile. Potrivit proiectului de lege suma pentru ajutorul de şomaj fiind propusă de 2775 de lei. De acești bani ar putea să beneficieze inclusiv persoanele revenite de peste hotare.

Unii pensionari care primesc lunar numai mult de 1000 de lei se simt discriminați, mai ales după zeci de ani de muncă.

Doamna Maria din Călărași care a muncit 40 de ani la grădinița din localitate sa spune că nu se descurcă cu pensia de 1000 de lei. Acum când Republica Moldova se confruntă cu epidemia de COVID-19 iar prețurile la produsele alimentare au crescut, femeia se teme că nu va avea ce mânca în viitorul apropiat.

„Eu am lucrat 40 de ani, uneori și fără zile de odihnă. Când am ieșit la pensie, mi-au calcuat 670 de lei. După câțiva ani am ajuns la 1000 de lei. Undeva 500 lei îi dau pe medicamente, am multe probleme de sănătate. Am rămas singură și mă descurc cum pot. Am câteva găini în gospodărie, dar puterile fizice numai sunt aceleași.

Am auzit la televizor că cei care acum nu au de lucru statul le va plăti 2700 de lei. Mi se pare nedrept, mai ales față de noi cei care am lucrat zeci de ani și acum la bătrânețe trebuie să ne descurcăm cu 1000 de lei. Cum să rezistăm mai ales că și boala asta acum a venit peste Moldova. Cine se gândește la bătrâni în țara asta”, se întreabă femeia.

De la 1 aprilie pensiile pentru cei 682.194 de beneficiari s-au indexat cu 4,83%. Dacă până acum cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă constituia 1.079 de lei, din 1 aprilie acesta va fi de 1.131 de lei, cu 52 de lei mai mult.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: