image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

DOC // Andrian Candu, fostul Președinte al Parlamentului RM, depistat cu avere nejustificată de 4,3 mln de lei

Fostul Președinte al Parlamentului Parlamentul Republicii, Andrian Candu, a fost depistat cu avere nejustificată de peste 4,3 mln de lei. ANI va cere confiscarea acesteia.

ANI a finalizat controlul pe averii pe numele fostului deputat, care a deținut și funcția de Președinte al Parlamentului. Controlul a fost efectuat pentru perioada 2015-2020.

Pentru perioada 2015 -2016 a fost identificată diferența vădită în sumă de peste 790 de mii de lei, care a fost generată din procurarea cotei sociale de 10% la Prime Management SRL și suplinirea bugetului familial prin alimentare cont de card în țară și în străinătate cu mijloace bănești. Proveniența acestei sume de bani rezulta din alte surse decât cele identificate și probate în cadrul controlului. Această sumă nu poate fi supusă procedurii de confiscare, deoarece a fost identificată pentru perioada legislației de pana în 2016.

Pentru perioada 2016-2020, inspectorul de integritate a identificat o altă diferență, care cade sub incidența confiscării im folosul statului, în mărime de peste 4,3 milioane de lei. Această sumă a fost generată din procurarea a 4 bunuri imobile în municipiul Chișinău, dar și suplinirea bugetului familial prin alimentare cont de card în țară și în străinătate cu mijloace bănești. Nici proveniența acestor mijloace financiare rămân a fi necunoscută.

Totodată, în verificarea declarațiilor de avere și interese personale, care au fost depuse de către subiecții în perioada 2016-2019, inspectorul a observat că fostul deputat a omis să declare venituri în mărime de peste 238 de mii de CZK (167,048 lei MDL), obținute de soție sub formă de salariu și indemnizații.

A introdus eronat informația despre o datorie de 3 milioane de lei față de o persoană fizică, cu scadența în 2024. Date eronate au fost admise și la indicarea activelor financiare disponibile în numerar în valuta străină și în lei, pe care trebuia să le declare în 2017, 2018 și 2019.

Acesta riscă confiscarea averii de 4,3 mln de lei și interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, doar dacă actul rămâne definitiv în instanța de judecată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: