image
Sursa foto: Twitter

Uniunea Democrată Internațională, din care face parte și partidul lui Merkel: Suntem solidari cu Năstase și protestatarii

Uniunea Democrată Internațională, una din cele trei mari internaționale politice din lume, critică dur invalidarea alegerilor din Chișinău.

Familia politică, din care face parte și Uniunea Creştin-Democrată, partidul cancelarului german Angela Merkel, cere autorităților din Republica Moldova să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că rezultatele alegerilor din Chișinău sunt respectate, iar Andrei Năstase să poată să-și asume atribuțiile obținute în calitate de primar al Chișinăului, ales într-un mod democratic.

„Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la decizia primei instanțe, urmată de cea a Curții Supreme de Justiție, care au privat locuitorii Chișinăului de primarul ales în mod democratic. La 3 iunie, Andrei Năstase a obținut o victorie clară, care nu a fost pusă la îndoială de către alegători. Regimul Plahotniuc-Dodon a decis să folosească împotriva poporului justiția controlată politic, pentru a-l înlătura pe primarul nou ales și de a ignora complet baza oricărei democrații, adică dreptul de vot”, se spune în declarație.

Astfel de decizii demonstrează strategia evidentă a unei guvernări autoritare, nedemocratice și arbitrare și exprimă îndoieli serioase cu privire la angajamentul autorităților moldovenești de a promova reformele necesare, atenționează internaționala politică.

„Ne exprimăm solidaritatea cu protestatarii pașnici și le recunoaștem dreptul la apărarea alegerilor democratice, care este un drept fundamental al cetățenilor și o linie roșie ce nu trebuie trecută”, se mai spune în declarație.

Uniunea Democrată Internațională a cerut autorităților din Republica Moldova să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că rezultatele alegerilor din Chișinău sunt respectate, iar Andrei Năstase să poată să-și asume atribuțiile obținute în calitate de primar al capitalei.

„Moldova, care a semnat Acordul de Asociere cu UE prevede angajamente privind independența justiției, statul de drept, alegeri libere și democratice, trebuie și să le aplice. Îndemnăm organizațiile internaționale și guvernele să condamne autoritățile moldovene și să sprijine poporul moldovenesc în dreptul lui la alegeri libere și corecte”, se arată în declarație.

En Joint Statement IDC-CDI IDU on Moldova - Final (1) by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: