image
Sursa foto: Guliver/GettyImages

Cum a ajuns Europa din nou epicentrul pandemiei; OMS: „Trebuie să ne schimbăm tactica”

Europa a ajuns din nou epicentrul pandemiei de Covid, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în contextul în care numărul infectărilor crește pe tot continentul. De vină sunt rata scăzută a vaccinării în unele zone și relaxarea măsurilor de sănătate publică. Pandemia nu s-a încheiat, și este necesară o schimbare de tactică, de la reacția față de amplificarea pandemiei, la măsuri de prevenire. Dacă nu se iau măsuri, valul patru va aduce și mai multă suferință, avertizează experții în sănătate publică, scrie BBC.

Șeful OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat într-o conferință de presă că încă jumătate de milion de europeni ar putea muri din cauza Covid, până în februarie.

El a dat vina pe ritmul scăzut al vaccinării. „Trebuie să ne schimbăm tactica, de la reacția față de amplificarea pandemiei la măsuri de prevenire”, a spus el.

Rata vaccinării a scăzut pe tot continentul în ultimele luni. În timp ce aproximativ 80% dintre oameni din Spania sunt vaccinați cu schemă completă, acest număr este mai mic în Franța și Germania - 68% și, respectiv, 66% - și mult mai mic în unele țări din Europa Centrală și de Est. Doar 32% dintre ruși au fost complet vaccinați până în octombrie 2021.

Hans Kluge a acuzat o relaxare a măsurilor de sănătate publică în Europa. Până acum, OMS a înregistrat 1,4 milioane de decese în regiune.

Maria Van Kerkhove epidemiolog în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că în ultimele patru săptămâni, cazurile în Europa au crescut cu peste 55%, în ciuda unei stocuri importante de vaccinuri, în timp ce Mike Ryan, director în cadrul OMS, a spus că experiența Europei este un avertisment pentru întreaga lume.

Anunțul OMS vine într-un moment în care Germania a înregistrat aproape 34.000 de cazuri zilnice de Covid în ultimele 24 de ore, o creștere record, scrie digi24.ro.

Acest bilanț este mai mic decât cel înregistrat în Marea Britanie, unde au fost peste 37.000 de cazuri zilnic.

Oficialii din domeniul sănătății publice sunt îngrijorați de faptul că un al patrulea val de infecție ar putea duce la un număr mare de decese și presiune asupra sistemului de sănătate. În ultimele 24 de ore, în Germania au fost înregistrate 165 de decese, față de 126 în urmă cu o săptămână.

Lothar Wieler de la Robert Koch Institute a spus că cifrele vor fi terifiante. „Dacă nu luăm măsuri acum, acest al patrulea val va aduce și mai multă suferință”, a spus el. Printre cetățenii germani care nu au fost vaccinați se numără mai mult de trei milioane de oameni de peste 60 de ani, care au un risc crescut de forme grave și deces.

Cele mai dramatice creșteri ale numărului de decese au fost în ultima săptămână în Rusia, unde au fost înregistrate peste 8.100 de decese, și în Ucraina cu 3.800 de decese. Ambele țări au rate foarte scăzute de vaccinare, iar Ucraina a anunțat un record de 27.377 de cazuri noi în ultimele 24 de ore.

România a înregistrat cel mai mare număr de decese în 24 de ore în această săptămână, 591, în timp ce în Ungaria, numărul infecțiilor zilnice cu Covid s-a dublat în ultima săptămână, ajungând la 6.268. Purtarea măștii este obligatorie doar în transportul public și în spitale.

„În acest moment, se pare că suntem înclinați pe tendința de a spune că pandemia s-a încheiat și trebuie doar să mai vaccinăm câțiva oameni. Nu este așa”, a spus dr. Mike Ryan, care a cerut fiecărei țări să ia măsuri.

Săptămâna aceasta, guvernul olandez a declarat că va reimpune purtarea măștilor și distanțarea socială în multe locuri publice, deoarece s-a constatat că internările în spital au crescut cu 31% într-o săptămână.

Între timp, Letonia impune stare de urgență de trei luni, pe fondul unui nivel record de infecție cu Covid.

Croația a înregistrat joi 6.310 de cazuri noi, cel mai mare număr de până acum.

Slovacia a raportat al doilea cel mai mare număr de cazuri, iar infecțiile din Cehia au revenit la nivelurile din primăvară.

Italia are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare pentru persoanele cu vârste peste 12 ani, dar chiar și aici cazurile noi au crescut cu 16,6% în ultima săptămână.

Numărul infecțiilor în Portugalia a crescut peste 1.000 pentru prima dată din septembrie.

Spania este una dintre puținele țări care nu a înregistrat o creștere a transmiterii, cu 2.287 de cazuri raportate miercuri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: