image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu despre raportul de 100 de zile al Guvernului Chicu: „Sunt opaci, mint, creează pericole pe termen lung pentru RM”

Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a efectuat o radiografie a activității de 100 de zile ale Guvernului Chicu. Deputații din opoziție, foști miniștri ai Guvernul Sandu, au criticat actualul cabinet de miniștri că este total netransparent, perpetuează schemele de corupție preluate de pe timpul guvernării lui Plahotniuc și că este un Guvern pro-Kremlin, care în loc să deburseze cea de-a doua tranșă a asistenței macrofinanciare, care urma să fie primită încă în luna decembrie 2019, și cea de-a treia tranșă, care urma să fie obținută în martie, curent, nu întreprinde nicio acțiune în acest sens. Mai mult ca atât, tind să obțină un credit rusesc în condiții obscure.

„Documentul care pretinde că ar fi un raport de 100 de zile de fapt nu spune nimic concret. În dreptul unuia dintre cele mai importante obiective, identificarea și înlăturarea vulnerabilităților justiției în raport cu interesele nejustificate ale politicului, businessului, dar și protejarea împotriva presiunilor grupărilor criminale – e vorba de reforma Justiției - în raport scrie „în lucru”. Ce să înțeleagă oamenii? Am realizat și noi un raport în care reflectăm așa cum vedem noi realizările Guvernului Dodon în aceste 100 de zile. Dodon dacă nu este de acord cu evaluarea noastră îl invit să ne întâlnim la o dezbatere națională la Moldova 1, ca oamenii să înțeleagă din prima sursă ce se întâmplă, nu să fie mințiți”, a declarat Maia Sandu.

Lidera PAS susține că actualul Guvern are o singură preocupare, realegerea lui Igor Dodon și asigurarea pe parcursul a încă patru ani a regimului acestuia. „Este un guvern al scumpirilor, al reformelor mimate, al izolării internaționale a RM și al preluării schemelor de corupție”, a punctat Maia Sandu.

Deși prim-ministrul Ion Chicu da asigurări imediat după învestirea Guvernului că conceptul de reformă a Justiției va fi modificat și expediat pentru expertiză Comisiei de la Veneția, acest lucru nu s-a întâmplat nici după trei luni. Până azi nici societatea nici partenerii de dezvoltare ai RM, nu înțeleg ce vrea să facă actuala Guvernare cu reforma justiției. „Pentru mine e clar, această guvernare nu vrea să facă reforma”, a spus Maia Sandu.

Liderul PAS mai observă că R. Moldova e la fel de izolată azi ca și în ultimul an al guvernării lui Plahotniuc.

Relațiile cu UE, România, Ucraina sunt practic înghețate, iar această situație se datorează credibilității extrem de scăzute a lui Igor Dodon în plan internațional.

„Partenerii noștri de dezvoltare își doresc democratizarea țării și acțiuni care să ducă la prosperitatea cetățenilor nu doar a unui grup restrâns de oameni de la putere. În martie expiră programul UE de asistență macrofinanciară, de ce nu obținem cea de-a doua , a treia tranșă de asistență? Pentru că nu există progrese în lupta împotriva corupției, în reforma justiției și în sfera demonopolizării și liberalizării pieței energetice”, a conchis Maia Sandu

Reprezentanții PAS mai spun că actualul Guvern este și unul al schemelor vechi de corupție. Sunt repuși în funcții oamenii care i-au fost loiali lui Plahotniuc și cei care s-au confruntat cu probleme de integritate. Totodată a fost substituită conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor cu persoane docile președintelui Dodon, care au relansat mecanismul de avizare a listei exportatorilor de produse agricole, iar procedura a devenit din nou netransparentă. In Rusia a fost expediată o nouă listă a exportatorilor, revenindu-se astfel la schemele vechi de corupție.

„A treia tranșă de asistență macrofinanciară urma să fie debursată în luna martie. Cea mai importantă condiționalitate ținea de demonopolizarea sectorului de gaze. Nu vedem nicio acțiune din partea Guvernului în acest domeniu: ba chiar vedem menținerea aceleiași dependențe a RM de Gazprom. Actualul Guvern a vorbit de creditul rusesc de jumătate de miliard, apoi că ar fi de 300 de milioane, apoi de 200 de milioane. Asta înseamnă că nu știi despre ce vorbești și faci promisiuni deșarte. Nimeni nu știe condițiile în care urmează să fi obținut acesta. În situația în care există granturi disponibile din partea UE, nu vedem de ce nu ar fi accesate, dar să ne împrumutăm în condiții mult mai proaste, în detrimentul cetățenilor. Acest Guvern este unul opac. Ne mint. Creează pericole pe termen lung pentru RM”, a conchis Maia Sandu.

Menționăm că premierul Ion Chicu nu a întreprins pe parcursul celor trei luni de activitate nicio vizită la Bruxelles. Iar raportul de activitate pentru primele 100 de zile reflectă acțiuni în dreptul cărora figurează mențiunea „în lucru”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: