image
Sursa foto: privesc.eu

Andrei Năstase: „Plahotniuc are un angajament față de forțele ostile Republicii Moldova, României și Uniunii Europene”

Invalidarea alegerilor din Chișinău a ajuns, repetat, în vizorul presei de la București. "Am deranjat binomul Plahotniuc-Dodon, dar în primul rând l-am deranjat pe Vladimir Plahotniuc", a declarat primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, la un post privat de televiziune. Ce alte afirmații au fost făcute, vedeți în continuare.

„Omul care a câștigat în pofida unei lupte fără precedent, a unei propagande care l-a țintuit pur și simplu, a câștigat alegerile, le-a câștigat corect și cu toate astea nu este încă primarul Chișinăului. Pe cine ați deranjat? De ce n-au vrut să vă dea mandatul? Cum v-au furat mandatul în justiție, într-o justiție controlată total de Vlad Plahotniuc?”, a întrebat prezentatorul emisiunii, Rareş Bogdan.

„Am deranjat binomul Plahotniuc-Dodon, constituit mult înainte de prezidențiale. Dar în primul rând, l-am deranjat pe Plahotniuc, cel care este vizat în lupta mea de peste șapte ani de zile, fie în calitate de avocat, fie în calitate de activist civic, fie în calitate de președinte al unui partid politic și deranjul ăsta vine pe trei dimensiuni. Eu zic frica pentru perspectiva parlamentarelor din iarna acestui an. A doua dimensiune este mafia imobiliară care din 2017 a intrat sub controlul total al lui Plahotniuc. Și a treia dimensiune este ura lui patologică față de mine nu ca și persoană, probabil, dar și ca exponent al unui noi curent, a unei tentative a noastre de a face o nouă clasă politică la Chișinău”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

„Evident, este o aberație pe care probabil că n-o întâlnești nici într-un continent mai îndepărtat de regulile civilizației, nici măcar a celei occidentale, a civilizației în general”, a spus Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe din România.

„Acum s-a furat votul popular. O reacție la această temă de la nivelul Guvernului României era obligatorie. O reacție a Parlamentului României, cel puțin după ce a existat această rezoluție a Parlamentului European dacă nu înainte, dacă tot avem o relație specială, iar în statutul Platformei Demnitate și relația cu România la fel, este un specială, se impunea și nu am văzut-o nici până acum”, a adăugat Andrei Năstase.

Nu suntem în siguranță, mai spune primarul ales al municipiului Chișinău: „Astăzi și doamna Sandu, și eu, și toți protestatarii suntem în nesiguranță. Guvernarea de la Chișinău este gata să recurgă la violență, este gata să recurgă la atacuri la adresa noastră și la adresa protestatarilor. Este important să se cunoască că la Chișinău cei care luptă pentru democrație, pentru stat de drept, pentru libertatea de exprimare și de informare sunt în pericol”.

„Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova nu are de-a face doar cu situația internă, ci are o dimensiune strategică geopolitică clară”, consideră profesorul universitar, directorul Fundației Universitare a Mării Negre din România, Dan Dungaciu.

„În momentul ăsta Plahotniuc își continuă jocul cu Dodon. Jocul este, după părerea mea, geopolitic pentru că miza principală a binomului Plahotniuc-Dodon în conivență cu Federația Rusă este să soluționeze chestiunea transnistreană în interesul Federației Ruse. Pentru asta vor avea nevoie la alegerile din noiembrie, dacă vor fi în noiembrie, că nu mai știm când vor fi, au nevoie de o majoritate constituțională ca să schimbe tot pachetul legislativ, majoritate constituțională care să poată fi asigurată de Plahotniuc, listele lui Plahotniuc de independenți și partidul lui Dodon. Asta e și explicația pentru tăcerea Rusiei, asta e și explicarea pentru conivența Plahotniuc-Dodon, asta e și explicația pentru tăcerea lui Dodon, asta e și explicația pentru numirea lui Kozak făcută de președintele Putin”, a adăugat Dan Dungaciu.

„Aici trebuie să-i dau domnului Dungaciu dreptate, lucrurile ies deja din limitele Chișinăului și a celor 11 circumscripții ale Chișinăului în perspectiva alegerilor parlamentare, iese din cadrul Republicii Moldova, depășește cadrul României, depășește cadrul regional. Când vorbiți despre Transnistria, haideți să ne gândim ce se întâmplă cu Ucraina în perspectivă, dar revin la matematica pe care n-o poate combate nimeni. Din 11 circumscripții croite de Plahotniuc și Dodon așa cum au vrut ei, nouă revin socialiștilor. Rețineți, nu lui Plahotniuc, care vinde la București povestea că îl ține în chingi pe Dodon, nu lui Plahotniuc, ci lui Dodon. Și majoritatea constituțională de care vorbiți dumneavoastră pentru Dodon o poate realiza doar acest sistem mixt de vot”, a mai spus liderul Platformei DA.

Se pun la cale tertipuri juridice împotriva mea, mai spune Andrei Năstase.

„La Strasbourg în vizita noastră de informare a parlamentarilor, a instituțiilor și acolo Slavă Domnului, de data asta ne-am văzut și cu domnul Tusk, și cu doamna Mogherini și cu domnul Jangland, cu toată lumea decidentă acolo,ei bine, în discuțiile pe care le-am avut purtate după întrevederile lor cu Pavel Filip, premierul de astăzi a Republicii Moldova, aflăm că în perspectiva parlamentarelor, s-ar putea să fie aplicate cele două hotărâri judecătorești halucinante, aberante, iar eu să nu mai fiu admis în alegerile parlamentare. - Cum adică, n-o să vă mai permită să candidați la alegeri? - Exact și asta nu este pe surse, asta este exact ceea ce spune Pavel Filip la Strasbourg”, a adăugat Andrei Năstase.

Primarul ales al municipiului Chișinău mai explică de ce, în viziunea sa, șeful PD Vladimir Plahotniuc ar avea frică.

„Nu mă ating de el în viața mea, nu fac decât să îl las pe mâna instituțiilor, a unor instituții libere de politic, libere de mafie și ele să se ocupe: a avut implicare în atacurile raider, a avut implicare în furtul miliardului, a avut implicare în spălările mafiei rusești, a avut implicare în furtul votului, a avut implicare în mafia imobiliară și în toate. Atât. De ce se teme? Vă spun eu - pentru că are un angajament față de forțele ostile Republicii Moldova, României și Uniunii Europene”, a punctat Andrei Năstase.

Afirmațiile făcute în cadrul emisiunii de la București nu au fost comentate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: