image
Sursa foto: facebook/Andrei Năstase

Ministrul de Interne Andrei Năstase își sărbătorește astăzi ziua de naștere

Viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Interne Andrei Năstase împlinește astăzi 44 de ani.

Andrei Năstase s-a născut pe 6 august 1975, în satul Mândrești, raionul Telenești, în familia lui Andrei si Anna Năstase. Din anul 1982 până în anul 1992 a învățat la școala din Mândrești, din 1992 până în 1993 a studiat la Facultatea de Istorie-Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, România, iar din 1993 până în 1997 a studiat la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România.

Din 1997 până în 2000, activează ca procuror, angajat la Procuratura de transport din Chișinău, inițial, ca ajutor-interimar, apoi ca ajutor al procurorului de transport.

Din 2000 până în 2002 a activat în calitate de vice-director al Întreprinderii Mixte Moldo-Germane Air Moldova S.R.L.

Are licență de avocat din 15 noiembrie 2002. În calitate de avocat este cunoscut pentru apărarea în instanțele naționale și internaționale a investitorilor autohtoni și străini în R. Moldova, inclusiv a victimelor regimului comunist Voronin și ale regimului oligarhic Plahotniuc.

La începutul anului 2015, alături de mai mulți lideri de opinie, jurnaliști, juriști, politologi, ambasadori ș.a. a participat la înființarea Platformei Civice Demnitate și Adevăr. Este unul din liderii mișcării protestatare din Moldova din septembrie 2015 și președintele Consiliului Marii Adunări Naționale (CMAN). La 1 noiembrie 2015 este ales Președinte al Biroului Executiv al Grupului de Inițiativă constituit în vederea organizării referendumului republican de modificare a Constituției sub aspectul alegerii și demiterii directe a președintelui de către popor, limitarea imunității parlamentare și a numărului de deputați de la 101 la 71. A elaborat proiectele de legi care au fost ulterior expertizate și avizate pozitiv de către Curtea Constituțională. În decembrie 2015 o parte din membrii Platformei Demnitate și Adevăr, inclusiv Andrei Năstase, în vederea implementării Proclamației Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015 și a Rezoluției din 13 septembrie 2015, s-au alăturat Partidului Forța Poporului (PFP), și la congresul extraordinar al PFP din 13 decembrie 2015 formațiunea a fost redenumită în Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, alese noile organe de conducere, iar Andrei Năstase a fost ales noul președinte al partidului.

Andrei Năstase a fost desemnat de Consiliul Național Politic al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” să candideze la funcția de președinte la alegerile prezidențiale directe. A fost înregistrat 18 septembrie 2016 în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, fiind al patrulea candidat înregistrat oficial la CEC pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. La 15 octombrie 2016 Andrei Năstase a anunțat oficial că se retrage din cursa pentru funcția de președinte și o susține pe Maia Sandu, care conduce Partidul Acțiune și Solidaritate.

La alegerile locale Andrei Năstase a câștigat fotoliul de primar al Chișinăului. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Năstase a acumulat 52.57 de procente din numărul total de voturi, iar contracandidatul său Ion Ceban - 47,43%. Alegerile locale pentru fotoliu de primar au fost declarate nule de instanțele moldovenești, fapt care a stârnit un val mare de critici din partea partenerilor externi.

Andrei Năstase este căsătorit cu Angela Năstase și au împreună trei copii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: