image
Sursa foto: doc.ro

Patru persoane au murit din cauza virusului gripal AH1N1 în ultima săptămână; Niciuna dintre victime nu era vaccinată

Patru persoane au murit din cauza virusului gripal AH1N1, în perioada 28 ianuarie - 3 februarie. Două dintre ele sunt din municipiul Chișinău, una din raionul Ungheni și încă una din raionul Șoldănești. Niciuna dintre victime nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere.

În Republica Moldova, situația epidemiologică a gripei este la nivel de intensitate medie. Conform Ministerului Sănătății, în această săptămână morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 471 de cazuri la 100.000. Asta înseamnă o creștere de 3,7%, în comparație cu săptămâna precedentă.

Mai exact, în ultima săptămână au fost înregistrate 348 de cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 65 confirmate de laborator, 16.726 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 573 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

Ponderea cazurilor SARI a constituit 5,1% din numărul total de internări, indiferent de cauză, în spitalele din țară. Persoanele diagnosticate cu gripă au primit tratament conform protocoalelor clinice.

Totodată, 103 probe au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică. 65 probe au fost pozitive la prezența virusurilor gripali, dintre care 56 la A(H1N1)pdm09, alte 9 probe - la A(H3N2), iar două probe au fost pozitive la prezența virusurilor respiratorii non-gripali.

Informăm că, în perioada 1 octombrie 2018 - 3 februarie 2019, adică de la începutul sezonului rece, au fost înregistrate 889 de cazuri de gripă,157.628 de cazuri IACRS și 8.181 de cazuri SARI.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: