image
Sursa foto: Kevin Dietsch/CNP/AdMedia

Donald Trump îl amenință pe Erdogan, după ofensiva turcă în nordul Siriei: „Îi voi distruge economia”

Președintele Statelor Unite a amenințat că va distruge economia Turciei dacă armata turcă va nimici forțele kurde. Avertismentul său vine după ce președintele turc a atacat milițiile kurde din nordul Siriei, la două zile după ce chiar SUA au eliberat calea pentru această operațiune.

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă dacă este îngrijorat de faptul că Erdogan va încerca să-i nimicească pe kurzi, Donald Trump l-a amenințat din nou pe președintele turc, transmite televiziunea americană C-span.

Pe de altă parte, un consilier de rang înalt al președintelui Erdogan a declarat pentru CNN, într-un interviu acordat jurnalistei Christiane Amanpour, că Donald Trump știa cu mult timp înainte despre scopul ofensivei Turciei.

În schimb, secretatul de Stat, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite nu au dat „undă verde” Turciei pentru a declanșa ofensiva militară din nordul Siriei, notează BBC. Mai mult, Pompeo a salutat decizia președintelui Donald Trump de a retrage militarii americani din Siria, o hotărâre care a stârnit controverse atât pe scena politică americană, cât și pe cea internațională.

Turcia a declanșat, miercuri, o ofensivă militară în nordul Siriei, zonă controlată de forțele kurde. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că scopul intervenției este de a „preveni crearea unui coridor al teroriștilor” în zona graniței, scrie libertatea.ro.

Organizațiile umanitare avertizează că 300.000 de oameni ar putea fi strămutați din cauza bombardamentelor. Congresul american a anunțat că îl va face pe președintele Erdogan să plătească „foarte scump” pentru ofensiva din Siria, a avertizat senatorul republican Lindsey Graham. „Rugați-vă pentru aliații noștri kurzi care au fost abandonați rușinos de administrația Trump”, a scris republicanul pe Twitter.

„Voi face eforturi în Congres pentru ca Erdogan să plătească foarte scump”, a adăugat senatorul considerat ca fiind un susținător apropiat al lui Donald Trump. Mai mult, președintele Donald Trump a anunțat că cei doi militanți britanici, ce fac parte din gruparea ISIS și care au legătură cu decapitarea ostaticilor din Siria, se află în custodia Statelor Unite. „În cazul în are kurzii sau Turcia își pierd controlul, Statele Unite i-au scos din Siria pe cei doi militanți ISIS, porecliți The Beatles”, care au legătură cu decapitările, și i-au dus într-o zonă controlată de Statele Unite”, a anunțat Donald Trump, într-un mesaj pe Twitter.

Potrivit Apnews.com, oficialii americani au anunțat că doi militanți britanici, care ar face parte din gruparea Stat Islamic și care au decapitat mai mulți ostatici, au fost plasați în custodia autorităților americane și mutați din Siria.

El Shafee Elsheikh and Alexanda Amon Kotey și alți jihadiști britanici ar face parte din gruparea ISIS care a decapitat prizonieri. Aceștia au fost porecliți „The Beatles” de către supraviețuitori datorită accentului lor britanic. Militanții ISIS au decapitat șapte jurnaliști americani, britanici și japonezi, persoane implicate în misiuni umanitare și mai mulți militari sirieni în 2014 și 2015. Aceștia au filmat decapitările și publicau imaginile pe Internet.

Noutăţile partenerilor

comentarii: