image
Sursa foto: waterall.co.uk

Un nou focar de pestă porcină africană, depistat într-o localitate din Republica Moldova

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat existenţa unui focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie particulară din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă. Focarul a fost confirmat ieri.

În aceste condiţii, în localitatea Palanca s-a deplasat imediat și o echipă de specialiști din cadrul aparatului central al Agenției și CRDV.

În urma investigațiilor clinice, epidemiologice și morfopatologice s-a stabilit diagnosticul de suspiciunii la pestă porcină africană.

Totodată, s-a întrunit Comisia Antiepizootică Excepțională, care a elaborat și aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populaţiei de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: