image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

„Atenţie, Coronavirus!” // Reportaj foto de la Spitalul Feroviar, acolo unde sunt duşi suspecţii de COVID-19

Pacienţii suspecţi de Covid-19 sunt transportaţi la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Chişinău, numit de pacienţi şi „Spitalul Feroviar”. Acolo, li se ia proba pentru testul la noul coronavirus, după care sunt trimiși fie acasă, dacă indicii sunt negativi, fie la spitalul „Toma Ciorbă” ori alt spital, dacă testul arată pozitiv.

Am fost sunaţi de către o angajată a acestui spital, care ne-a informat că în instituţia medicală ar lipsi echipament de protecţie şi dezinfectanţi şi că lucrătorilor medicali le-ar fi frică să activeze în aceste condiţii. Am mers la faţa locului să ne documentăm, dar nu am avut voie să intrăm în spital. Am urmărit din exterior care e situaţia.

În apropiere de spital, un bărbat tânăr, cu mască pe faţă, a întrebat cum să ajungă spre Telecentru. Pornind spre direcţia respectivă, i-a sunat telefonul. Bărbatul a oftat adânc şi a răspuns în receptor: „Slavă Domnului, testul a arătat negativ! Mă duc acasă”.

Pe teritoriul spitalului zis „feroviar” am intrat liber. În faţa porţii staţiona o maşină a poliţiei care avea semnalizarea aprinsă pe albastru. După poartă, în încăperea unde de obicei se află portarul, nu era nimeni. În curtea spitalului, staţionau în rând patru ambulanţe, din care coborau oameni îmbrăcaţi în haine ca de cosmonauţi. Veniţi de prin raioane cu pacienţi suspecţi de noul coronavirus, aceştia se îndreptau spre o încăpere pe uşa căreia scria: „Acces strict interzis!!!”, „Atenţie, Coronavirus”. Personalul medical din interior, la văzul aparatului foto, au tot făcut din mâini îndemnându-ne să plecăm, dar nu au deschis geamul.

Una dintre maşini a pornit în spatele spitalului. În acest timp, din altă ambulanţă a coborât un lucrător medical în echipament, urmat de un pacient care purta doar o mască.

În spatele spitalului, lângă nişte tomberoane galbene, angajaţii medicali care-au coborât din ambulanţă, îmbrăcaţi în costum de protecţie din cap până-n picioare, cu ochelari şi măşti, au început să-şi dea jos echipamentul, nu înainte să-l dezinfecteze. Le-au pus în saci roşii şi le-au aruncat în tomberoanele pline cu alţi saci de aceeaşi culoare. Odată dezbrăcaţi, şi-au descoperit feţele: un bărbat şi două femei în vârstă.

spitalspital

Patru ambulanţe venite din raioane erau aseară la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, cât ne-am aflat acolo.

spitalspital

Felcerul, infermiera şi şoferul, veniţi din satul Bobeica, r. Hânceşti, îşi dezinfectează echipamentul, după care încep a se dezbrăca. Tubul cu dezinfectant amplasat lângă tomberoane s-a dovedit a fi defect.

spitalspital

Cei trei lucrători medicali au scos un dezinfectant din maşina-ambulanţă şi s-au stropit de câteva ori.

spitalspital

Lucrătorii medicali de pe ambulanţa din Bobeica îşi scot echipamentul de protecţie.

spitalspital

Şoferul dezinfectează şi ambulanţa.

spitalspital

Lucrătorii medicali de pe ambulanţa care a transportat un pacient suspect de Covid-19 îşi scot echipamentul.

spitalspital

Lucrătorii medicali de pe ambulanţa care a transportat un pacient suspect de Covid-19 îşi scot echipamentul.

spitalspital

După ce s-au dezbrăcat, cei trei şi-au aruncat echipamentele în tomberoane. Şi-au dezinfectat din nou mâinile şi şi-au pus măşti noi.

spitalspital

Felcerul Olga Bodolică nu a vrut să se prezinte, argumentând că nu au voie să vorbească cu presa. Numele ei l-am descoperit pe ecuson. Femeia a spus că în interiorul spitalului, unde au dus pacientul, tot personalul cu care a contactat era foarte bine echipat. Nici ei, cei de la unitatea de urgenţă de la Bobeica, raionul Hânceşti, de unde au venit cu pacientul, nu duc lipsă de echipament, a spus ea: „Schimbăm costumele de fiecare dată când aducem alt pacient cu simptome de Covid-19. Dacă îl aducem doar cu febră, putem să-l mai folosim. Dar dacă e suspect de coronovirus, le aruncăm”.

spitalspital

Totuşi, din ce a vorbit felcerul la telefon cu şeful său, am dedus că la „Spitalul Feroviar” sunt şi unele lacune. „Da, domnule Victor. Aici nu-i ca la „Toma Ciorbă”. Este balon, dar e stricat. Le-am spus, dar ei au zis să ne dezinfectăm cu al nostru”, i-a spus Bodolică şefului său.

spitalspital

Dezbrăcându-se, Olga Bodolică a mărturisit că îi este frică „de prăpădenie” de acest virus, fiindcă acesta e periculos mai ales persoanelor de vârsta ei. Toţi pacienţii care erau aseară aduşi la spital, erau trecuţi de 50 de ani.

spitalspital

Pacienţii în stare gravă sunt duşi direct la spitalul „Toma Cirobă”, spun lucrătorii medicali din Bobeica. Pe cei care au doar febră, îi aduc aici. Aseară , 23.03.2020, au adus la spital o pacientă de 55 de ani, întoarsă din România în urmă cu o săptămână.

spitalspital

Pacienţii din celelalte ambulanţe aflate la „Spitalul Feroviar” erau din raioanele Orhei şi Dubăsari.

spitalspital

Un medic care a ieşit din Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a spus că nu duc lipsă de echipament de protecţie. „Iată, mă vedeţi, sunt echipat cu toate cele necesare. Şi măşti avem destule. Avem şi aparataj, dar pacienţii grav bolnavi sunt trataţi în instituţii speciale, nu la noi. Aici li se fac doar testele”, a spus el.

spitalspital

Când am ieşit de pe teritoriul spitalului, o altă ambulanţă mergea spre uşa cu inscripţia: „Atenţie, Coronavirus!”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: