image
Sursa foto: : Agerpres

Criza din Liban se acutizează: Premierul desemnat demisionează după mai puțin de o lună pentru că nu a putut forma guvernul

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, la mai puțin de o lună de la desemnare, întrucât nu a putut forma un guvern tehnocrat, transmit agențiile de presă internaționale.

Adib a declarat că renunţă la ''sarcina formării guvernului'', în urma unei întrevederi cu preşedintele Michel Aoun, după ce eforturile sale au întâmpinat dificultăţi.

Fost ambasador la Berlin, Mustapha Adib a fost desemnat la 31 august să formeze un guvern, după ce Hassan Diab nu reuşise acest lucru.

El a încercat să structureze un cabinet de experţi într-o ţară unde puterea este împărţită între musulmani şi creştini, dar eforturile sale s-au împotmolit atunci când s-a ajuns la titularii posturilor de ministru, în special cu privire la numele viitorului ministru al finanţelor, care va avea un rol esenţial în elaborarea unui program destinat ieşirii Libanului din grava criză economică.

Lovite de problema datoriilor, băncile libaneze sunt paralizate, iar moneda naţională este în cădere liberă.

Tratativele cu Fondul Monetar Internaţional asupra unui pachet de asistenţă financiară vital s-au blocat în acest an. Prima sarcină a viitorului guvern va fi relansarea acestor negocieri.

Formarea executivului a întâmpinat obstacole în urma unei cereri a principalelor două grupări şiite libaneze, Hezbollah şi Amal, ca ele să desemneze candidaţii la mai multe posturi de ministru, inclusiv cel de ministru al finanţelor, care a fost deţinut de un şiit. Adib a avut mai multe întâlniri cu politicieni şiiţi, dar nu a reuşit să ajungă la un acord privind modalitatea de desemnare a ministrului finanţelor, scrie Agerpres.

Criza din Liban a fost amplificată de pandemia de COVID-19 şi de explozia tragică de pe 4 august, din portul Beirut, care a catalizat mobilizarea externă. Comunitatea internaţională, în special Franţa, îi cere Beirutului reforme structurale în schimbul unui sprijin financiar de mai multe miliarde de euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: