image
Sursa foto: Getty Images

Ambasadorul SUA la Berlin, apărător al lui Vladimir Plahotniuc, riscă să fie expulzat din Germania

Noul ambasador al SUA la Berlin, Richard Grenell, unul dintre susținătorii șefului PD, Vladimir Plahotniuc, ar putea să fie expulzat din Germania, după ce a făcut mai multe declarații controversate, încâlcând normele diplomatice.

Mai multe forțe politice de la Berlin au cerut ca Richard Grenell să fie expulzat din Germania, după ce acesta a declarat într-un interviu că dorește să „împuternicească" forțele conservatoare din Europa.

„Cred că există o lovitură de politică conservatoare care se prelungește din cauza politicii nereușite a stângii", a spus ambasadorul SUA.

Ministerul german de Externe a declarat că va cere explicații cu privire la afirmațiil lui Richard Grenell.

Ambasadorul Richard Grenell, care e în funcție de mai puțin de o lună, a provocat critici dure la Berlin, după o serie de încălcări ale etichetei diplomatice.

„Ceea ce face acest om nu s-a mai pomenit în diplomația internațională", a declarat fostul președinte al Parlamentului European Martin Schulz.

„Dacă persoane ca ambasadorul SUA, Richard Grenell, cred că pot dicta cine conduce în Europa și cine nu, ele nu mai pot rămâne în Germania în calitate de diplomați", a declarat Sahra Wagenknecht, liderul parlamentar al principalului partid de opoziție din Germania.

Richard Grenell a fost criticat anterior și pentru sprijinul său acordat oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„De ce Ambasadorul SUA în Germania a apărat un traficant de persoane?” - a fost titlul unui articol publicat de Observer.com și semnat de John Schindler, expert american în probleme de securitate, fost analist la NSA (National Security Agency).

Articolul se referea la relația dubioasă dintre oligarhul Vladimir Plahotniuc și Richard Grenell, noul ambasador al SUA în Germania. În mod ciudat, acesta și-a arătat interesul față de Plahotniuc în august și octombrie 2016, publicând patru articole în care a ridicat în slăvi „curajoasa Republică Moldova care se opunea influenței ilegale a Rusiei”.

Richard Grenell a încercat atunci să contrazică dezvăluirile lui Gofman, care a demonstrat implicarea șefului PD în jaful miliardului, pretinzând că Plahotniuc este o figură pro-occidentală aflată sub atacul Kremlinului.

„Dacă ambasadorul Grenell l-a apărat pe Plahotniuc pentru bani, cetățenii americani merită să știe cât de mult și de la cine”, a comentat John Schindler în articolul său.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: