image
Sursa foto: jurnal.md

CEALALTĂ BASARABIE // Absolventa de la Arte din Chișinău care îi îndulcește pe irlandezi cu torturi raw vegane

Alina Cernega este absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, unde a studiat culturologia și a făcut studiile de master în patrimoniul cultural. Tindea dintotdeauna să-și câștige proprii bănuți. Studentă fiind, făcea la comandă accesorii handmade, însă pentru a câștiga mai bine, a lucrat în calitate de agent de vânzări, a fost asistent de regizor și event manager, și s-a mai implicat în două proiecte de marketing.

Chiar dacă era implicată în mai multe activități, deschizându-și și o afacere în domeniul deserturilor vegane, în urmă cu doi ani, împreună cu băiatul ei, au emigrat în Dublin.

Alina Cernega s-a născut la Chișinău, într-o familie simplă, cu trei copii. Timp de doi ani a studiat dirijatul coral la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, însă într-o bună zi și-a spus că nu va face o carieră în acest domeniu, așa că a renunțat. A mers la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice unde a învățat culturologia și a făcut studiile de master în patrimoniul cultural.

cealaltă basarabiecealaltă basarabie

O fire ambițioasă

A tins dintotdeauna să muncească pentru a-și câștiga proprii bănuți. Studentă fiind, făcea la comandă accesorii handmade, cum ar fi bentițe, papioane, broșe, cercei, etc. Tindea să crească din punct de vedere financiar, iar cum ambiția o caracterizează cel mai bine a ajuns să lucreze în două companii de organizare a evenimentelor. A mai activat și în calitate de event manager, și asistent de regizor.

Între timp s-a căsătorit și a rămas însărcinată cu un băiețel. Timp de un an și jumătate a stat acasă, având grijă de copil. Dar cum lucrurile între ea și soțul ei nu mai mergeau, cei doi au decis să divorțeze, iar Alina a trebuit să revină la muncă. S-a implicat într-un proiect de marketing, a urmat un al doilea proiect, iar în urma acestora s-a ales cu o mai multă experiență. Ceea de ce avea nevoie.

cealaltă basarabiecealaltă basarabie

„În una din cărțile pe care le-am citit era o frază pe care o țin minte și astăzi: dacă vrei să îți deschizi o afacere în domeniul care îți place, trebuie să mergi ca să vezi cum lucrează această sferă. Și asta am făcut”, își aduce aminte chișinăuianca noastră.

Cum a apărut proiectul „Pure Cake”

Mereu și-a dorit să aibă propria afacere în domeniul sănătății. Și cum de la vârsta de 18 ani duce un mod de viață sănătos, iar de cinci ani este vegană, aceasta a decis să ia atitudine. A mers la niște cursuri despre mâncarea vegană, ca mai apoi să se angajeze la o cafenea din Chișinău unde gătea torturi raw vegane.

„După ce am divorțat, mi-a fost greu din punct de vedere financiar. La cafenea aveam salariu de cinci mii de lei, bani pe care-i dădeam pentru grădinița băiatului, care era una vegetariană și privată. Tatăl copilului ne dădea două mii de lei pe lună, bani cu care trebuia să trăim până la următorul salariu. Aveam nevoie să fac ceva adăugător și uite așa s-a născut Proiectul „Pure Cake”, un proiect specializat în deserturi vegane. După serviciu, făceam la comandă torturi raw vegane, iar când șefa mea a aflat de acest lucru, m-a dat afară. În loc să îmi propună un parteneriat, aceasta m-a văzut ca pe un concurent și așa am rămas fără job”, ne povestește Alina.

A îngrijit de o bătrânică

A urmat o perioadă dificilă pentru ea. Se întâmpla în 2017. Știa că are un copil pe care trebuie să-l întrețină și trebuia să-și găsească un nou serviciu. A doua zi, mama ei i-a zis că ar putea să înlocuiască pe cineva în Italia. A acceptat fără a sta prea mult pe gânduri. Și-a luat copilul de trei ani și a plecat, iar timp de patru luni a avut grijă de o bătrânică.

„Plecarea în Italia a fost o provocare emoțională pentru mine pentru că la nivel psihologic îmi era foarte greu”, adaugă ea.

Înainte să facă acest pas, s-a înscris la un festival care urma să aibă loc chiar în ziua plecării sale. A pregătit mai multe deserturi vegane, iar o prietenă de-a ei a mers să o reprezinte. S-a bucurat mult când a aflat că în doar câteva ore s-au vândut toate prăjiturile.

Odată revenită în țară, s-a înscris la un training în urma căruia a aflat cum poate să beneficiere de anumite investiții pentru proiectul ei.

Și-a continuat afacerea cu torturi raw vegane, avea comenzi zilnice, iar lucrurile-i mergeau foarte bine. „A fost o perioadă frumoasă a vieții mele”, își aduce aminte Alina.

Drumul spre Irlanda

Între timp a făcut cunoștință cu actualul ei soț, un basarabean care de 15 ani este stabilit cu traiul în Irlanda .

În urmă cu doi ani, Alina a decis să-l urmeze. Și-a luat băiatul și a emigrat în Dublin, oraș în care se află și la momentul de față.

cealaltă basarabiecealaltă basarabie

„Aici am continuat să fac ceea ce-mi place: torturi raw vegane, iar cei mai mulți dintre clienții mei sunt moldoveni și români. Nu îmi imaginam că comunitatea de basarabeni este atât de mare și unită în Irlanda. În paralel cu pasiunea mea pentru deserturile vegane, m-am angajat la o cafenea. Am observat că diaspora apreciază dulciurile sănătoase, poate chiar mai mult decât irlandezii. Am mers și la târgurile organizate de basarabeni, unde dulciurile mele s-au vândut ca pâinea caldă”, povestește basarabeanca.

Dacă în Moldova vindea un kg de tort raw vegan cu 25 de euro, în Dublin prețul acestuia este de 35 de euro kilogramul.

Cele mai multe comenzi le are de sărbători, numărul torturilor ajungând și la 15 pe săptămână. „Însă așa, în mod obișnuit, ajung la patru comenzi pe săptămână”, adaugă ea.

Vrea să își deschidă un restaurant vegan

Visul său este acela de a-și deschide propriul restaurant vegan și spune că va lupta ca să și-l îndeplinească. Și-ar fi dorit ca acest lucru să se întâmple acasă, însă nu crede că mai revine.

tortă dulciuritortă dulciuri

Până a emigra în Dublin, se gândea să facă acest pas în Portugalia și nu exclude ca pe viitor, alături de familia ei, să facă acest lucru.

„Nu mă văd trăind în Irlanda deoarece nu-mi place timpul. Nicidecum nu mă pot acomoda cu el. Nici soțului nu-i place timpul din Dublin așa că ne dorim să ne mutăm în altă țară, însă vedem când se va întâmpla acest pas”, ne mai spune chișinăuianca noastră.

cealaltă basarabiecealaltă basarabie

Dat fiind faptul că familia ei este vegană, din meniul lor zilnic nu lipsesc salatele, legumele coapte ori gătite la aburi și, desigur, deserturile vegane.

„Soțul nu a trecut de cum ne-am cunoscut în tabăra noastră. Nu l-am impus să facă acest pas, în schimb i-am oferit multă informație ca să se documenteze. Iar într-o bună zi, a venit cu inițiativa de a ține o cură de detoxifiere. În această perioadă am privit mai multe filme, iar când am terminat cura, mi-a spus că renunță la carne. Acum este și el vegan”, conchide Alina Cernega.

Lena Aftenii

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: