image
Sursa foto: jurnal.md

Revizuirea sentinței de condamnare a lui Filat la 9 ani de închisoare, RESPINSĂ; Reacția fostului premier

Cererea avocaților lui Vladimir Filat de revizuire a sentinței de condamnare la nouă ani de închisoare a ex-premierului a fost respinsă. Hotărârea a fost luată de trei judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Doi dintre aceștia au făcut parte și din completul care a pronunțat sentința în dosarul Filat în instanța de fond.

Filat nu a fost surprins de această decizie. „Era de așteptat așa ceva”, a spus fostul premier.

Avocatul Victor Munteanu consideră că nu este corect ca judecătorii care l-au condamnat anterior pe Filat să examineze și cererea de revizuire.

„A fost o decizie din punctul nostru de vedere previzibilă, dat fiind faptul că noi de la începutul procedurii am pus la îndoială imparțialitatea completului de judecători care a examinat cererea de revizuire. Din aceste considerente, într-un fel, soluția de a nu-și redeschide propria procedură era cumva de așteptat”, susține avocatul Victor Munteanu.

Avocatul afirmă că va ataca decizia la Curtea de Apel Chișinău. Potrivit lui Munteanu, sentința conține un element important.

„Este vorba despre faptul că instanța de judecată s-a expus clar prin respingerea argumentelor procurorului că cererea de revizuire a fost depusă tardiv. Ori instanța de judecată a considerat cu certitudine că cererile de revizuire depuse în favoarea condamnaților nu prevăd un termen de depunere. Cu siguranță vom ataca această sentință la Curtea de Apel Chișinău, pentru că noi în continuare considerăm că urma să fie examinată de alt complet și vom aștepta să fie o decizie deja a instanței ierarhic superioare”, a explicat Munteanu.

Tot astăzi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a declarat inadmisibilă o plângere a fostului premier.

„Domnul Vladimir Filat s-a plâns pe mai multe încălcări ale drepturilor sale, inclusiv pe condițiile de detenție pe articolul 3, pe ilegalitatea deținerii sale în arest și respectarea vieții private. Presupunerea noastră este că a fost pe art.3 examinată această chestiune și odată cu introducerea remediului respectiv în instanțele naționale ne-a oferit această cale să solicităm compensarea fie prin zile de detenție, în cazul nostru a apărut un remediu eficient pe care noi cu siguranță îl vom utiliza”, a precizat avocatul lui Filat.

Victor Munteanu spune că a pregătit deja o cerere de chemare în judecată, prin prisma noului remediu privind condițiile de detenție, care va fi depusă în următoarele zile. Vladimir Filat a fost condamnat pe 27 iunie 2016 de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la nouă ani de închisoare. Mai apoi, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. În prezent, dosarul este la CEDO. Fostul premier este învinuit de trafic de influență și corupere pasivă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: