image
Sursa foto: bucurestifm.ro

Locuitorii capitalei ar putea plăti taxe pentru animalele de companie

Locuitorii capitalei vor plăti impozite pentru toate animalele de companie și vor fi obligați să le înregistreze contra unei taxe. Primăria Chișinău a publicat pentru dezbateri publice un proiect de regulament privind întreținerea animalelor de companie și fără stăpân în municipiul Chișinău.

Regulamentul prevede crearea Serviciului Gestiunea Animalelor de Companie, care va monitoriza toate etapele vieții animalului și toate acțiunile proprietarului.

Conform Regulamentului, proprietarii de animale vor achita următoarele plăți:

  • taxa pentru deținerea câinilor și pentru pisici nesterilizate;
  • impozite speciale pentru animalele nesterilizate (cu excepția animalelor cărora le este contraindicată din motive de sănătate, confirmate  de medicul veterinar), care vor fi achitate anual de proprietarii pisicilor și cățeilor nesterilizați;
  • taxa pentru înregistrarea animalului, stabilită anual de către Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie.

De impozite va fi scutit curatorul animalelor (persoană care a luat asupra sa, în mod oficial, custodia animalului (animalelor) fără adăpost și care asigură animalele cu hrană, apă, supravegherea veterinară și care a semnat Acordul de responsabilitate cu Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie). Acesta va fi eliberat de achitarea impozitelor pentru câini și i se vor oferi reduceri la sterilizarea sau vaccinarea animalelor respective.

Proiectul conține prevederi pentru toate etapele de viață ale animalului de la naștere până la deces, când veți obligat să obțineți de la veterinar certificat de constatare a decesului.

Proprietarii vor fi obligați să notifice Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie dacă vând sau dăruiesc animalul, dar și despre decesul lor. Totodată, nu vor mai putea fi donate animale persoanelor care nu au atins 18 ani. Prin urmare, va trebuie să evitați să oferiți animale în dar copiilor.

În baza Regulamentului, proprietarii vor fi obligați să-și vaccineze anual animalele împotriva bolilor. De asemenea, va fi obligatorie sterilizarea, începând cu vârsta de 6 luni, a câinilor și pisicilor fără rasă, metişilor și celor fără o valoare genetică.

Documentul mai prevede că toți câinii, pisicile, iepurii și dihorii de casă care se află la întreținerea persoanelor fizice sau juridice, indiferent de rasă, la atingerea vârstei de 3 luni, vor fi supuse înregistrării obligatorii prin introducerea informației despre acestea în Baza de Date Electronică Unică de identificare a animalelor din municipiul Chișinău, anterior de a fi vândute sau oferite gratuit, sau plimbate în locurile publice, scrie bizlaw.md.

Proprietarii animalelor enumerate, la data intrării în vigoare a Regulamentului, vor fi obligați să pună la evidență și să înregistreze animalele în Baza de Date Electronică Unică în termen de un an de la data intrării în vigoare, anterior de a fi vândute sau oferite gratuit, vaccinate împotriva rabiei sau transmiterii în locuri publice.

Cheltuielile ce țin de identificarea și înregistrarea animalelor în Baza de Date Electronică Unică a animalelor de companie din municipiul Chișinău, inclusiv serviciile acordate de instituția veterinară vor fi suportate de proprietarul animalului. Taxa va fi stabilită anual de către Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie.

Înregistrarea obligatorie a animalelor de companie va fi asigurată de către o persoană juridică, care va semna un contract cu autoritățile publice locale.

Cei care vor deține animale în scop de pază vor trebui să asigure condiții, care exclud anumite incomodități (perturbarea liniștii publice în intervalul 22:00-08:00, miros puternic).

Regulamentul conține și prevederi necesare excluderii abuzului și violenței față de animale sau utilizării acestora în scop de cerșit.

În cazul admiterii unor încălcări ale regulamentului vor putea fi aplicate articolul 2221 “Cruzimea fața de animale” din Codul Penal și articolele 157 „Cruzimea față de animale” și 158 „Încălcarea regulilor de întreținere a câinilor, pisicilor și altor animale” din Codul Contravențional al Republicii Moldova

Prevederile Regulamentului vor fi aplicate doar pentru persoanele care dețin animale pe teritoriul municipiului Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: