image
Sursa foto: Facebook

Afacerea ascunsă a familiei Sternioală // INVESTIGAȚIE Jurnalul Săptămânii

Campania Jurnal TV „Unde-i miliardul?” a ajuns și la ușa judecătorului Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală. În cadrul unei investigații marca „Jurnalul Săpămânii” se arată că el a ascuns o afacere fondată de soția sa, Elena Sternioală, împreună cu o persoană implicată în frauda bancară, interpusă a lui Ilan Șor.

În iunie 2016, în Republica Moldova apărea o nouă firmă denumită „Kids Show” - o agenție specializată în organizare de petreceri pentru copii. De serviciile acestei companii se folosește frecvent primarul de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul fraudei bancare. Agenția de divertisment a fost fondată pe 8 iunie 2016 de către Nani Abashidze, menționată în raportul Kroll, drept persoană afiliată lui Ilan Șor și soția judecătorului Oleg Sternioală, Elena, fostă Tudoran. Oleg Sternioală a refuzat să răspundă la întrebări cu privire la acest subiect.

Apare bănuiala rezonabilă că Sterniloală s-ar putea afla în conflict de interese la examinarea anumitor cauze cu implicarea directă sau indirectă a partenerului de afaceri al soției sale, Nani Abashidze, sau chiar a lui Ilan Șor, pe care tânăra îl reprezintă, potrivit detectivilor financiari de la Kroll. Oleg Sternioală a făcut parte din completul de judecători de la CSJ, care pe 27 noiembrie 2014 a adoptat controversata decizie, prin care Banca de Economii, unde nu mai erau bani, ci doar o gaură enormă, a fost trecută înapoi sub controlul statului.

Jurnal TV a reușit să o contacteze telefonic pe Nani Abashidze. Aceasta a refuzat categoric să răspundă la toate întrebările reporterului Jurnal TV. Întrebată de unde o cunoaște pe Elena Sternioală, Abashidze a răspuns că sunt prietene, fără să precizeze cum s-au cunoscut.

Implicarea lui Nani Abashidze în schema jafului secolului nu se rezumă la etapa de preluare a controlului asupra Unibank de către cele 21 de persoane și entități din Republica Moldova și de peste hotare afiliate primarului de Orhei. Iar probe că în spatele acțiunilor tinerei stau anume interesele lui Ilan Șor sunt nu numai în raportul investigatorilor de la Kroll.

Numele lui Nani Abashidze a figurat și la realizarea unui alt episod foarte important în schema „furtul miliardului”, fără de care punctul culminant din noiembrie 2014 nu ar fi fost posibil. Abashidze a fost primul acționar de la Unibank, care a obținut în instanță suspendarea unei decizii a Băncii Naționale, care limita posibilitățile de creditare și operațiunile interbancare - două instrumente cu importanță majoră, de care s-au folosit autorii fraudei bancare.

Tânăra acționară de la Unibank a refuzat să răspundă la întrebările privind rolul său în schema furtului bancar.

Precizăm că Nani Abashidze a administrat SRL-ul lui Ilan Șor, Grand Imobiliare. Firmă care a beneficiat de transferuri de zeci de milioane de euro din credite neperformante. Am trimis o solicitare de informație Procuraturii Anticorupție, în care am întrebat ce investigații au desfășurat anchetatorii cu privire la implicarea Grand Imobiliare în schema jafului și dacă a fost pornit vreun dosar penal pe numele administratorului sau administratorilor firmei, având în vedere că există date certe cu privire la transferurile din „miliard”, de care a beneficiat compania. Până în momentul editării materialului nu am primit un răspuns.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: