image
Sursa foto: Agerpres

Cate Blanchett va fi recompensată cu primul premiu Goya Internacional pentru întreaga carieră

Actriţa australiană Cate Blanchett va primi pe 12 februarie, la Valencia, premiul Goya Internacional, un trofeu aflat la prima sa ediţie, atribuit de Academia Spaniolă de Film „personalităţilor care contribuie la dezvoltarea cinematografiei ca artă ce uneşte culturile şi spectatorii din lumea întreagă", relatează vineri EFE.

Acest premiu i-a fost acordat actriţei Cate Blanchett, care urmează să joace în următorul film al regizorului spaniol Pedro Almodóvar, deoarece artista australiană este o personalitate extraordinară a cinematografiei mondiale" şi „o actriţă care a interpretat personaje de neuitat ce fac deja parte din memoria şi din prezentul nostru".

Cea de-a 36-a ediţie a premiilor Goya, cele mai importante trofee ale cinematografiei spaniole, va avea loc în seara de 12 februarie la teatrul Les Arts din Valencia.

Câştigătoare a două premii Oscar, pentru cea mai bună actriţă înt-un rol principal datorită interpretării sale din filmul „Blue Jasmine", de Woody Allen, şi cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru interpretarea din pelicula „The Aviator", de Martin Scorsese, precum şi a trei Globuri de Aur, trei premii BAFTA şi trei premii ale Sindicatului Actorilor Americani (SAG Award), Cate Blanchett este una dintre personalităţile cele mai reprezentative ale industriei cinematografice actuale.

În prezent, actriţa australiană se află în etapa de pre-producţie a serialului „Disclaimer", regizat de Alfonso Cuarón pentru serviciul de streaming Apple+, în care va juca rolul principal, fiind totodată şi producător executiv. Ea a încheiat filmările de la „TAR", de Todd Field, în care deţine rolul principal, şi urmează să producă o nouă versiune a basmului „Pinocchio", de Guillermo del Toro, pentru Netflix.

Cate Blanchett a putut fi văzută de curând pe marile ecrane în filmele „Nightmare Alley", în regia lui Guillermo Del Toro, şi „Don´t Look Up", de Adam McKay, difuzat de Netflix. De asemenea, ea va fi protagonista filmului „A Manual for Cleaning Women", primul lungmetraj în limba engleză al cineastului spaniol Pedro Almodóvar - o adaptare pentru marile ecrane a romanului omonim al autoarei americane de origine hispanică Lucia Berlin.

Cate Blanchett a intrat în atenţia lumii cinematografice internaţionale odată cu filmul „Elizabeth", realizat în 1998 şi regizat de Shekhar Kapur, în care a interpretat rolul reginei Elisabeta I a Angliei. Actriţa australiană a continuat seria de succese cinematografice prin interpretarea reginei elfe Galadriel din trilogia lui Peter Jackson „The Lord of the Rings", a colonelului Irina Spalko din filmul "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" şi a personajului Katharine Hepburn din filmul lui Martin Scorsese „The Aviator".

Împreună cu soţul ei, Andrew Upton, actriţa australiană a condus Sydney Theatre Company între 2008 şi 2014 şi este, totodată, Ambasadoare a Bunăvoinţei la Agenţia ONU pentru refugiaţi şi membră a Australian Conservation Foundation.

Cate Blanchett a lucrat cu regizori de marcă, precum Woody Allen în „Blue Jasmine" (2013), Alejandro González Ińárritu în "Babel" (2006), David Fincher în „The Curious Case of Benjamin Button" (2008), Ridley Scott în „Robin Hood" (2010), Jim Jarmusch în „Coffee and cigarrettes" (2003), Wes Anderson în „Life Aquatic" (2004) şi Richard Linklater în „Where are You Go, Bernadette' (2019).

Noutăţile partenerilor

comentarii: