image
Sursa foto: LiberTV

Critici dure între ex-ministrul Sănătății și premier: „În loc să facă ceva, ascund realitatea”; „Aberațiile unei specimene”

În toate țările sistemul medical a avut un respiro timp de câteva luni, vara, care le-a permis sistemelor de sănătate să se resusciteze, pe când în RM rata infectărilor este enormă și e în continuă creștere. „Unde ne duce actuala guvernare? Când o să ia o gură de aer medicii? De ce au fost lăsate lucrurile în voia sorții?”, s-a întrebat într-o postare pe facebook, fosta ministră a sănătății Ala Nemerenco. Criticile fostului ministru l-au enervat pe premierul Ion Chicu care i-a sugerat să meargă mai bine într-un spital să ajute medicii.

Ex-ministrul Ala Nemerenco a constatat că zilnic sunt făcute circa 3000 de teste primare care indică o rată foarte înaltă de 42%, de 45% de infectare.

„Dacă am face un mic efort și am testa măcar într-o zi toți bolnavii care acuza simptome, pe toți membrii familiei celui bolnav care nici pe departe nu stau în carantină, ci vântură virușii prin oras, am aduna toate persoanele care au măcar un singur simptom, am putea ajunge la o necesitate de vreo 20-30 de mii de teste.

Aceasta ar însemna circa 10.000 - 12.000 cazuri noi de Covid. Într-o singură zi. Și ar duce la colapsul sistemului tot într-o zi. Și depășirea tuturor țărilor în clasamentul antirating.

De aceea luni întregi se efectuează aceste circa trei mii de teste timp de o zi. Și nimic mai mult. În loc să facă ceva cu adevărat util, vor tot masca realitatea foarte gravă de la noi”, a observat ex-ministrul.

În replică Ion Chicu,a declarat azi în cadrul briefingului că „situația pandemică rămâne a fi una foarte complicată”. „Dar ea se agravează nu doar la noi, ci în toate țările”.

„Văd că reapar unele specimene care am văzut că timp de câteva săptămâni au dispărut, acum vin cu diferite aberații și speculații. Recomand acestei doamne să meargă la colegii săi din spitale să vadă care e situația, poate le dă o mână de ajutor”, a spus Chicu.

Potrivit lui, criticile aduse șifonează nu doar imaginea Guvernului, ci a tuturor autorităților RM. „Mergeți în țările europene, în țara vecină, să vedeți care-i situația. Nu trebuie de recurs la speculații ieftine. Dacă poate să meargă să ajute medicii, să meargă, mai ales că statul a învățat-o și pe ea medicină”, a sugeratnemulțumit premierul.

Amintim că numărul persoanelor infectate cu Coronavirus din RM a ajuns la cifra de 97 941 de cazuri, iar cel al deceselor - la 2149. La momentul actual 3411 persoane infectate cu Covid sunt internate în spitale, iar 4628 de bolnavi primesc tratament la domiciliu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: