image
Sursa foto: border.gov.md

12 documente falsificate, printre care opt certificate COVID, depistate la controlul de frontieră

Opt certificate covid, două permise de conducere și două cărți de identitate cu indici de falsificare au fost ridicate de oamenii legii în ultimele 72 de ore la frontieră. 11 dintre persoanele documentate sunt cetățeni ai Republicii Moldova, informează Poliția de Frontieră.

Pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, în PTF Leușeni s-au prezentat doi bărbați de 31 și 40 de ani. Ambii erau ca pasageri ai unor curse internaționale. Conform analizei de risc polițiștii de frontieră au dispus efectuarea unor controale suplimentare. Drept urmare, asupra lor s-au depistat două cărți de identitate cu însemnele autorității competente din România, dar cu semne vizibile de falsificare. Audiați, pasagerii au declarat că și-au perfectat actele prin intermediari pentru a le folosi în străinătate. 

Într-un alt caz, un șofer de 32 de ani a prezentat la controlul de frontieră un test la Covid-19 cu rezultatul negativ. Însă, în urma verificărilor s-a constatat că actul nu corespunde unui document autentic. În replică, bărbatul a menționat că personal s-a prezentat la o clinică specializată unde i s-au prelevat probe și de unde a obținut certificatul. 

Alți doi conducători auto, un cetățean al Ucrainei și un conational sunt cercetați pentru deținerea permiselor de conducere neveridice. Acestea au fost depistate de polițiștii de frontieră ca fiind nevalabile pentru că lipseau elementele de protecție. Întrebați, bărbații s-au eschivat de la orice declarație. Incidentele au fost consemnate în zilele de weekend în punctul de trecere Palanca.

Șapte certificate de vaccinare au fost identificate cu semne de falsificare în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați. Cercetați sunt șapte conaționali cu vârste cuprinse între 29 și 63 de ani, din raioanele Vulcănești, Comrat și Tiraspol.

Pentru a fi scutite de autoizolare pe teritoriul Republicii Moldova, persoanele  au prezentat fiecare câte un certificat de vaccinare, drept dovadă a imunizării împotriva virusului Covid-19. Însă, în cadrul verificărilor suplimentare polițiștii de frontieră au constatat ilegalitați privind eliberarea acestor certificate. La audieri, persoanele vizate și-au susținut poziția cu privire la faptul că ar fi imunizate, refuzând să dea alte detalii sau explicații.

Pe numele persoanelor vizate s-au întocmit procese verbale de constatare a faptelor. Actele au fost transmise pentru efectuarea expertizei tehnice în vederea stabilirii legalității acestora. Cercetările vor continua până la elucidarea circumstanțelor și atragerea la răspundere corespunzătoare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: