image
Sursa foto: captură video

Directorul ACC, despre sursa principală a mirosului oribil din oraș: 760 de tone de nămol se fermentează pe cale naturală

Directorul întreprinderii „S.A Apă Canal Chișinău”, Valeriu Meșca a declarat astăzi în cadrul ședinței Comisiei de mediu și dezvoltare regională, că principala sursă a mirosului insuportabil din capitală ar fi un depozit de 760 de tone de nămol lichid, acumulat în perioada anilor 2009-2018, care nu a fost neutralizat pânâ acum și care se fermentează pe cale naturală.

Valeriu Meșca spune că chiar dacă după reconstrucția stațiilor de epurare, nămolul va fi mai stabilizat, o cantitate foarte mare din acesta va rămâne, iar până acum nu a fost decis ce se va face cu el.

„Mirosul insuportabil din capitală vine de la un depozit în care în perioada anilor 2009-2018 s-au acumulat 760 de tone de nămol lichid, care nu a fost neutralizat la timp, iar acum el se fermentează pe cale naturală. Este un focar care în perioada lunilor iulie-august din cauza temperaturilor ridicate a fermentat intensiv. El se descompune acum pe cale naturală iar pentru neutralizarea lui este nevoie de o perioadă lungă de timp, dat fiind faptul că adâncimea acestor lacuri este de 10-12 metri. Cantitatea este imensă”, a declarat Valeriu Meșca

Acesta susține că există diverse tehnologii de ardere a nămolului utilizate de țările europene, însă care necesită o sursă de finanțare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: