image
Sursa foto: jurnal.md

Veceslav Negruța: „Cel mai greu ca pondere va fi mandatul obținut în circumscripția electorală 50 – Diaspora Vest, Europa”

Expertul economic Veceslav Negruța a comentat profilul candidatului diasporei la alegerile care vor avea loc la 24 februarie. Aceast a menționat că cel mai greu ca pondere și număr de votanți va fi mandatul obținut în circumscripția electorală 50 – Diaspora Vest, Europa.

Pentru că un singur mandat, oferit diasporei din Europa de Vest de către autoritățile care au introdus „mixtul„ (coordonatorul+prezidentul=twix), va reprezenta, de fapt, circa 300-400 mii de cetățeni potențiali alegători, aflați în Europa de vest, în timp ce o circumscripție internă cu un mandat cuprinde aproximativ 60 de mii potențiali alegători.

Iar efectiv la vot ar putea să se prezinte în Europa de Vest peste 100 mii de alegători, iar pe o circumscripție internă – doar în jur de 30 mii de votanți.

Și în ambele cazuri vorbim de un mandat cu un singur (același) drept de vot în Parlament. Doar că în primul caz, în afară, – un mandat de trei ori mai greu decât cel obținut aici, pe circumscripție internă.

Totodată, pe lângă mandatul de circumscripție, un candidat puternic, care unește voturile diasporei din Europa de vest, ar putea aduce adițional încă 4-5 mandate pe circumscripția națională, adică pe liste de partid. Plus, un mandat sau două din circumscripția Diaspora SUA și Canada, tot pe circumscripția națională.

Iată de ce un candidat puternic, cunoscut și care unește concetățenii din diaspora din diferite țări în jurul său pentru un vot cert și sigur este un act mobilizator și de mare respect și responsabilitate față de concetățenii noștri din diaspora.

Și atunci de ce „liderii” de la putere, autoidentificați până nu demult ca ”pro-europeni”, au refuzat să candideze pentru mandatul diasporei din Europa de vest? Acolo unde oamenii votează liber și informat. Unde oamenii își fac bucățica de pâine prin munca lor și nu din pomenele electorale și concertele celor de la și cu puterea. Le-a fost frică de acești oameni?

De ce acești „lideri” ai puterii au ales varianta cea mai simplă și cea mai ușoară pentru ei: să candideze nu în diaspora europeană, ci în circumscripțiile lor ”de baștină”? Unde în ultimul an (anume în aceste localități ”de baștină” a celor de la putere) au fost descărcate o jumătate din bugetul de stat și alte fonduri din fundații, în care banii au fost adunați prin rachet de stat. Unde hramurile și sărbătorile țin oamenii dependenți de iluzii și daruri gratis. E mai ușor să dirijezi oamenii dezinformați, amăgiți, însărăciți?

Diaspora europeană unită (a demonstrat și prin votul său din noiembrie 2016) ar putea aduce nu doar un mandat din circumscripția 50, nu doar alte 5-7 mandate pe circumscripția națională (pe liste de partid) din Europa și America, dar ar putea fi acel mesager și acea forță care să informeze și să convingă părinții din satele noastre, frații și surorile, cumetrii (chiar dacă nu pe toți 99) să-și ofere votul lor aici, acasă, pentru acei care azi nu au acces la tv cu acoperire națională, nici în sălile din primării sau căminele culturale, dar totuși merg prin sate și spun adevăruri despre oligarh, regim, miliard.

Iar votul diasporei nu poate fi furat. El poate fi doar obținut prin mare încredere din partea diasporei. Iată de ce cei de la putere nu au șanse de izbândă. Sunt buni doar la minciuni.

Veceslav Negruța

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: