image
Sursa foto: Bizgu Eduard

Audieri ÎNCHISE: Pe lângă Open Dialog, comisia a găsit ditamai „grupare de ONG-uri” care s-ar fi implicat în politica din RM

Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Open Dialog ar fi descoperit o întreagă „grupare de ONG-uri”, formată în jurul fundației conduse de Ludmila Kozlowska, care s-ar fi implicat în politica internă a Republicii Moldova.

Asta se arată într-un comunicat de presă emis de Serviciul de presă al Parlamentului, după audierile desfășurate astăzi cu ușile închise. Mai mult, „pe lângă gruparea de ONG-uri, informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în treburile interne ale Republicii Moldova”, spun membrii comisiei.

La audieri au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informații și Securitate și Comisiei Electorale Centrale. De la Procuratura Generală nu a venit nimeni, instituția informând în scris comisia că legea nu permite procurorilor să fie prezenți la asemenea audieri.

Audierile au avut loc în cadrul unei ședințe închise, decizie luată în urma solicitărilor de la Procuratură și Serviciul de Informații și Securitate, „ținând cont de caracterul confidențial al materialelor furnizate, inclusiv informații furnizate de instituții din afara țării, care nu pot fi date publicității fără acordul celor care le-au furnizat”.

„Din primele informații recepționate de Comisie, s-a constatat că există nu una, dar mai multe ONG-uri din străinătate, care au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, precum și elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni. Pe lângă gruparea de ONG-uri formată în jurul Fundației „Open Dialog”, informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz”, se spune în comunicatul Parlamentului.

Comisia a cerut detalii suplimentare „pentru a înțelege modul în care a acționat această grupare de ONG-uri străine pe teritoriul Republicii Moldova și în ce măsură acțiunile ei ar fi putut influența politica internă sau afecta securitatea națională a statului”.

„De asemenea, Comisia a dorit să înțeleagă în ce măsură informațiile apărute în mass-media privind legăturile acestor ONG-uri cu servicii secrete străine, persoane implicate în fraude bancare în țara noastră și politicieni moldoveni sunt susținute de informații oficiale. Răspunsurile primite urmează a fi analizate și prezentate în raportul final al Comisiei”, se mai arată în comunicat.

În continuare, urmează să fie invitați la audieri reprezentanții unor organizații care figurează în informațiile furnizate de instituții, dar și reprezentanți ai societății civile.

Parlamentul a constituit, la începutul lui octombrie, o comisie de anchetă care urmează să investigheze „elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”.

În ședința de săptămâna trecută, Parlamentul a extins cu 30 de zile termenul de prezentare a raportului Comisiei de anchetă.

Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE. Deputații din PLDM și PL au propus ca obiectul acestei comisii să fie și activitatea altor fundații interne de pe lângă partide, inclusiv cele controlate de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Propunerile însă nu au fost susținute. „Un proiect privind execuția opoziției din RM”, a fost reacția opoziției din Parlament.

Open Dialog Foundation este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: