image
Sursa foto: privesc.eu

Ultima oră! Guvernul Ion Chicu a primit vot de încredere; „Un guvern plahocrat de origine dodonistă”

Guvernul propus de Ion Chicu, desemnat aseară de președintele Igor Dodon, a primit vot de încredere în Parlament. Noul cabinet de miniștri a fost votat cu 62 de voturi ale PSRM și PD.

Componența Guvernului Chicu:

Ion Chicu - prim-ministru

Serghei Pușcuța - viceprim-ministru, ministru al Finanţelor

Alexandru Flenchea – viceprim-ministru pentru reintegrare

Anatol Usatâi – ministrul Economiei și Infrastructurii

Aureliu Ciocoi – ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Corneliu Popovici – ministrul Educaţiei, Culturii și Cercetării

Fadei Nagacevschi – ministrul Justiţiei

Ion Perju – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Pavel Voicu – ministrul Afacerilor Interne

Victor Gaiciuc – ministrul Apărării

Viorica Dumbrăveanu – ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Urmăriți mai jos cele mai importante declarații de la ședință:

UPDATE 13:24 // Deputatul PSRM Adela Răileanu a avut un discurs în care a criticat dur Blocul ACUM și a anunțat că PSRM va susține cu guvern „tehnocrat”.

„Au cocoțat în funcții rude, au declanșat seisme în finanțele publice, nu a găsit timp să vină în Parlament cu o strategie de redresare a situației economice. Ce am urmărit? Concursuri și lupta pentru funcții. Suntem într-o nouă realitate politică. Nu mai putem continua cu experimente politică. Cabinetul Chicu vine într-o perioadă foarte grea. PSRM alege să sprijine un guvern în frunte cu Ion Chicu, un guvern tehnocrat apolitic”, a spus Răileanu.

UPDATE 13:17 // Fracțiunea PAS a părăsit ședința Parlamentului. „Încercarea de a ambala acest Guvern în haină democrată nu ține. Avem un guvern PD-PSRM. Va fi un guvern al reînvierii schemelor, pentru că un motiv din care Guvernul Sandu a picat a fost oprirea schemelor. Vom avea un guvern izolat. Va mătura calea pentru Dodon la prezidențiale. PD, ați acuzat Guvernul Sandu că a fost Guvernul Kozak. Acum ce votați? Consilierii lui Dodon? Un ministru al Justiției care e juristul socialiștilor, un ministru al apărării, care a filat și spionat liderii opoziției? Dați țării un guvern de buzunar. Dar toate matrapazlâcurile acestea se vor termina, cum am scăpat de Plahotniuc, vom scăpa foarte repede și de Dodon și de cei care îl ajută”, a declarat deputatul PAS Igor Grosu.

UPDATE 13:07 // Partidul Democrat îi va acorda vot de încredere Guvernului Chicu, a anunțat Pavel Filip.

„Dragoste cu de-a sila nu poate fi. Am lansat multe invitații la dialog către Blocul ACUM, dar orgoliul și rânza moldovenilor e mare. Nici măcar n-au putut spune că-și doresc să rămână la guvernare. Acest piedestal de orgoliu de pe care nu vor să coboare s-ar putea transforma în piatră funerară. Majoritatea celor propuși în noul guvern sunt foști colegi. După ce ACUM a capitulat atât de rapid, PD e unica forță care poate balansa această situație. Decizia de astăzi este una riscantă, dar necesară. Vom vota astăzi acest Guvern și timpul va arăta dacă am luat decizia corectă”, a spus Filip.

UPDATE 13:00 // Alexandru Slusari a anunțat că fracțiunea Platformei DA nu va susține un „guvern plahocrat de origine dodonistă”.

„Unde a fost Ion Chicu în iunie 2019? Vă spun eu unde, la ministerul finanțelor unui Guvern calificat drept uzurpator. Grabă nemaipomenită, mai mare decât a fost cu Guvernul Filip. Așa o grabă că nici nu a reușit doamna prim-ministru să scrie cerere. Poate se tem de proteste, poate se tem că se vor răzgândi socialiștii, poate se tem că Plahotniuc va cere mai mult. Dracu știe de ce. Vorbesc de dracu, pentru că Dumnezeu n-are nimic cu această combinație mârșavă. Mulți mă întreabă al cui e Guvernul. Nu e nici al PSRM, nici al PD. E un guvern al lui Dodon, coordonat cu Plahotniuc. Urmăriți în viitorul apropiat acțiunile Procuraturii. PSRM e o jucărică pentru Dodon. Toate acestea se vor termina trist pentru el, pentru partid și pentru țară. Știu că mulți socialiști vor ridica azi mâna rușinați. Desigur că Platforma DA, cred că întreg Blocul ACUM, nu va susține un guvern plahocrat de origine dodonistă”, a declarat Alexandru Slusari.

Speakerul Zinaida Greceanâi a ținut să-i dea o replică lui Alexandru Slusari: „Ați dedicat tot discursul lui Dodon și PSRM. Vreau să spun că socialiștii vor susține cu toată încrederea acest Guvern”.

UPDATE 12:52 // Fracțiunea partidului Șor se va abține de la votarea Guvernului Chicu, a anunțat deputatul Denis Ulanov. Acesta a urat succes eventualului viitor Guvern, dar a spus că fracțiunea își dorește alegeri anticipate.

UPDATE 12:39 // Deputatul ACUM Dinu Plângău l-a întrebat pe Ion Chicu despre afirmația lui recentă privind vina Uniunii Europene în jaful bancar.

„Astăzi aduceți astăzi elogiu UE și ați început chiar de de curând, când ați acuzat UE de jaful bancar. De ce credeți că UE a furat miliardul, nu și unii deputați care astăzi o să ridice mâna pentru dvs?”, a întrebat Dinu Plângău.

„Dacă o să citiți postarea mea, o să vedeți că ați interpretat. Nu UE e implicată în problemele RM, nu demnitarii de acolo, dar atitudinea neonestă, trișările de atunci în relațiile cu partenerii de dezvoltare. S-au scris rapoarte triumfaliste despre istorii de succes, dar în realitate era o minciună adevărată. Și când aceste rapoarte ajungeau pe masa demnitarilor europeni, trebuiau analizate cu toată atenția și atunci nu aveam să fim în această situație”, a răspuns Chicu.

Asta deși, acum o lună, Chicu a publicat un mesaj în care spunea clar: „Un Danke shoen special trebuie să-l adresăm „comisarilor” europeni, care au scris și dictat „istoria de succes” după 2009, culminând cu jaful veacului. Anume un Fule, anume un Schuebel, și mulți altii, care se ofereau să facă poze cu „reformatorii” de aici, POARTĂ VINA PENTRU DEZASTRUL ÎN CARE A AJUNS Țara noastră!”.

„Îmi pare rău că acuzați așa de mult Guvernele în care ați fost ministru. Ați găsit mereu conjunctura potrivită pentru a vă găsi locul. Dar vorbind despre istorii de dragoste, cui o să purtați mai multă dragoste, lui Dodon sau lui Plahotniuc?”, a ironizat Dinu Plângău.

„Din 2009 până în 2018 eu nu am fost în sectorul public, exact în perioada în care cineva scria istorii de succes”, a răspuns Chicu.

UPDATE 12:05 // După ce a criticat Guvernul precedent, Chicu a început să-și prezinte programul. Acesta spune că prioritățile vor fi reformarea justiției, lupta cu corupția, dezvoltarea sectorului IT, infrastructurii etc. „Ne propunem să transformăm țara în șantier și mă refer la reparația drumurilor. Pe lângă cele 4, 5 miliarde de lei alocate anual, suplimentar avem deja idei pentru a atrage în infrastructură bani pentru reparația drumurilor”, spune Chicu.

Acum are loc runda întrebări-răspunsuri.

UPDATE 11:48 // Comisia juridică a avizat pozitiv lista candidaților la funcția de miniștri propuși de candidatul desemnat la funcția de premier, Ion Chicu.

Acum Chicu ține un raport în fața deputaților, cerând acordarea votului de încredere pentru un Guvern condus de el.

„Țara se află în prag de iarnă și e total nepregătită. Demiterea absolut neîntemeiată a cadrelor profesioniste au paralizat funcționalitatea structurilor guvernamentale. Criza politică declanșată acum câteva zile poate avea repercusiuni grave pentru țară și orice zi de prelungire a acestei crize va agrava și mai mult situația țării în prag de iarnă. Vă mulțumesc pentru faptul că înțelegeți riscurile și vin astăzi pentru a vă solicita susținerea”, spune Ion Chicu.

UPDATE 10:25 // Parlamentul a luat o pauză de o oră pentru convocarea Comisiei Juridice. Între timp, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru urmează să aibă discuții cu fiecare fracțiune.

Vedeții aici LISTA MINIȘTRILOR PROPUȘI DE ION CHICU

Se întâmplă după ce, pe 12 noiembrie, Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură care a fost votată de PSRM și PD.

Ion Chicu a îndeplinit până acum funcția de consilier prezidențial, iar anterior a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Filip.

Blocul ACUM îl acuză pe Dodon că a înlăturat Guvernul Sandu pentru a putea controla toate instituțiile.

De cealaltă parte, fracțiunea PD a anunțat că va vota pentru un nou candidat la funcția de premier propus de Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: