image
Sursa foto: bzi.ro

Cazul Kovesi, judecat cu prioritate de CEDO: Procesul a apărut pe portalul instanței europene

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice detalii din cererea adresată instanței de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. Cazul a trecut de primul filtru al instanței europene și a fost admis în principiu.

Curtea a decis să trateze cu prioritate prezenta cauza în temeiul art. 41 din Regulamentul Curții”, se arată în comunicarea CEDO obținută de Ziare.com, la începutul lunii februarie.

Detalii despre acest proces pot fi accesate pe site-ul CEDO: „Application no. 3594/19 Laura Codruta KOVESI against Romania lodged on 28 December 2018

Până pe 19 martie, părțile pot ajunge la o soluționare pe cale amiabilă (friendly settlement) a litigiului în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Daca doreste intelegerea, Guvernul trebuie ca in acest termen sa comunice care este propunerea concreta pe care o face dnei Kovesi.

Daca pana pe 19 martie nu se ajunge la o solutie amiabila, Guvernul de la Bucuresti are la dispozitie 6 saptamani sa trimita la CEDO observatiile sale, adica propria aparare.

Ce reclama Kovesi

Amintim ca Laura Codruta Kovesi sustine in plangerea adresata CEDO ca procedura de revocare a incalcat drepturile omului pentru ca nu a avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu a fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu a avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de intervenienta pentru a exprima un punct de vedere in apararea sa.

In plus, deciziile CCR nu pot fi contestate, potrivit legislatiei din Romania.

„Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala”, a declarat Kovesi.

In 30 mai 2018, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: