image
Sursa foto: jurnal.md

Inga Grigoriu: „Cu mandatele obținute, va fi necesar, mai întâi, să pregătim terenul, să-l curățăm de mărăcini și uscături”

În cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna, deputata din partea Blocului ACUM, Inga Grigoriu, a vorbit despre campania electorală care a trecut, a spus dacă este mulțumită de rezultat, în cazul în care se ajunge la anticipate – dacă ar fi gata să candideze pe aceeași circumscripție uninominală, cum crede că va evolua situația politică din RM în continuare, dar și s-a referit la alte aspecte importante.

- Dna Grigoriu, acum că a trecut campania electorală, iar dvs. ați candidat pe o circumscripție uninominală, ați putea deschide parantezele, relatând ce a fost bine și ce nu în această campanie electorală?

- La distanța de o lună de la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, un eveniment extrem de important pentru țara noastră s-a produs – în Parlamentul Republicii Moldova au intrat 26 de caractere, oameni care au demonstrat în timp rezistență și dedicare, mulți dintre ei fiind fără de experiență parlamentară, dar foarte bine pregătiți pentru lupta ce-i așteaptă, plină de încurcături și capcane, dar de data aceasta de la noua tribună și postură obținută cu ajutorul cetățenilor deșteptați. Căliți în stradă, trecând prin sute de evenimente, unele cu gaze și, obligatoriu, cu mascați, care deseori purtau uniforme fără de numere de identificare, însă, în permanență susținuți de cetățeni, fiind mereu printre ei, suportând toate nedreptățile, linșajul mediatic, cât și atacurile furibunde ale unui regim perfid, aceste 26 de caractere au intrat cu demnitate în legislativ, prin ușa din față a celei mai importante instituții din stat.

Pe fundalul condamnărilor colegilor și camarazilor noștri de luptă și rezistență – Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari, exact în ziua când co-președinții blocului ACUM se aflau într-o vizită importantă la Bruxelles, a fost anunțată, subit, ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a. Protestul înainte de ședință, dedicat Justiției, pentru care ne-am angajat să luptăm, este nu doar elementul distinctiv al opoziției extraparlamentare care a acces în forul legiuitor direct din stradă, ci reprezintă manifestul personal al oamenilor care au dat un vot de blam nelegiuirilor, dar și clasei politice de până acum.

Acest eveniment însemnat, constituirea noului Parlament, precum știți, a fost bruiat de niște circari de speță criminală, a căror scop vădit a fost torpilarea vocilor sonore, reprezentanți a unei noi clase politice, una de calitate, îndreptată cu fața spre cetățeni.

Petrecându-ne spre Legislativ, oamenii ne spuneau să nu uităm niciodată de unde am pornit și, ridicând treptele spre intrarea centrală, de data aceasta fără de rânduri de mascați, mi-am amintit de luna februarie ce mă tot provoacă deja de patru ani la rând, testându-mi parcă rezistența, voința, dar și capacitățile.

În februarie 2015 am ieșit pentru prima dată în stradă, în cadrul primului protest organizat împreună cu Liviu Vovc, Dinu Plîngău, Nicolae Josan, ca peste câteva zile, la o dată profetică de 24 februarie 2015, să se lanseze Platforma Civică Demnitate și Adevăr.

Cu un an mai târziu, într-un februarie geros, colectam, alături de mii de oameni implicați, peste 405 mii de semnături în vederea inițierii unui referendum republican, totalul fiind de peste un milion șase sute de mii de semnături, pentru a supune plebiscitului patru întrebări. Înțeleg că acel exercițiu nouă ne-a fost dat pentru a înțelege și a vedea realitățile în care trăiește o țară. Despre o zi de februarie cu minus 17 grade afară vă pot relata acum. Noi venisem în s. Bușila al raionului Ungheni, unde Gheorghe Petic, împreună cu echipa sa, ne așteptau și era un ger sec de trosneau crengile pe copaci. Îmi amintesc cum ajutasem atunci un localnic să-și adape văcuța la o fântână – această acțiune culminând cu mâini degerate, însă cu fețe tare mulțumite. Un lucru ne marcase profund, am văzut ce înseamnă calitatea apei și cum afectează, la modul direct, locuitorii satului.

Și tot peste un an, în februarie 2017, societatea noastră se afla în efervescența ultimelor noutăți – Plahotniuc vrea, din nou, uninominal; Dodon recunoștea “datoria totală” a Moldovei faţă de Gazprom, în sumă de $6,5 mlrd. și tot în acea lună, pe 5 februarie, frații de peste Prut ieșeau în stradă într-un număr colosal, de peste 600 de mii de participanți. În sufletul meu se dădea atunci un adevărat război.

Cine își mai amintește de ziua când Dorin Chirtoacă și-a dat demisia din funcția de primar? Da, era pe 17 februarie, 2018. Am decis, cumva adulmecând prin aer gustul greu al izbânzii, să ne implicăm în lupta pentru cetatea noastră, Chișinău. Șirul evenimentelor, ce au urmat, îl cunoașteți. Ce nu cunoașteți este că am învățat din mers, nevoiți să o facem foarte repede.

Un alt februarie, deja cel din 2019, a venit cu noutățile și încercările sale, căci se pare că demult complotase să ne supună unui test atât de important, unui examen ce nu-l mai avusesem niciodată până atunci. Mi-a fost predestinată o circumscripție, în care se spunea din start că nu avem cum să învingem, dar noi am decis să mergem sincer la oameni, ca de fiecare dată, să mergem cu tot ce aveam mai bun. Or, noi aveam curajul, determinarea, convingerea că vom reuși alături de oameni ca și noi. Și oamenii buni ne-au ajutat să învingem.

Am început campania cu 5 lei în buzunar, iar în unele zile din campanie aveam doar cât să îmi ajungă pentru autobuzul acasă. De fapt, asta se întâmplă în acești ultimi ani, dar norocul meu este că nu sufăr din cauza lipsei de bani. Sufăr atunci când se crede că doar banii formează omul. Or, noi, în această campanie, din nou am demonstrat că totul se ține pe caracter, pe voință, demnitate, responsabilitate și pe acțiune sinceră.

Deschizând parantezele, vă pot spune că am reușit acest rezultat datorită unității noastre, a celor două partide emergente și a oamenilor din societatea civilă care ni s-au alăturat. Să știți că noi, cei din Platforma Demnitate și Adevăr, ca și oamenii de pe palierul civic ce fac parte din blocul ACUM, pledăm și în continuare pentru unitate și credem că așa va fi.

- Sunteți mulțumită de rezultatul acumulat de dvs., în aceste alegeri?

- Cu mâinile goale, în fața unei armate de mercenari, noi am reușit să avem 26 mandate, dar cel mai important este că noi am ieșit învingătorii morali ai acestor alegeri, așa precum s-au exprimat prietenii buni ai Republicii Moldova, oameni de calitate care respectă cetățenii acestei țări mai mult decât ne închipuim. Însă, nu vom uita de fraudele acestei campanii, de oameni folosiți în cel mai josnic și perfid mod, de circumscripțiile croite după bunul plac al cuiva, de îngrădirea dreptului la vot al Diasporei noastre frumoase, de capcanele din ziua scrutinului electoral, de propaganda extrem de nocivă, de sărăcia și deznădejdea la care au fost aduși oamenii de pe acest petic de pământ necăjit. Nu vom uita că un personaj obscur și-a făcut imagine folosind banii noștri, ai contribuabililor, gestionându-i la modul cel mai fraudulos. Nu vom uita în ce condiții inegale am fost nevoiți să ne petrecem campania, cum am fost persecutați, blamați, intimidați, hărțuiți. Nu uităm și de resursele administrative implicate en-gros, de tăcerea instituțiilor care ar fi trebuit să ia o atitudine.

Da, aceste alegeri nu au fost nici libere și nici corecte. Aceste alegeri au avut un singur scop – de a legitima niște penali, care și-au construit ilicit imperii pe spatele oamenilor, penali ce au dobândit averi pe care nu le pot și nu vor putea să le justifice, iar justiția de la noi se face oarbă și selectivă în cazul lor. Ei, toți împreună, au avut ce pierde. Noi, însă, în afară de țară – nimic. Am fi putut să nu le acceptăm regulile de joc pe propriul tărâm. Am fi putut să rămânem doar cu protestele în stradă. Era scenariul ideal pentru cei care stau prost cu dreptatea, moralitatea și adevărul, să nu participăm în aceste alegeri compromise din start. Ce am fi demonstrat atunci, ce am fi obținut? Cum ar fi arătat astăzi forul legiuitor? Uitați-vă peste lista participanților și vedeți câți au fost la număr. Credeți că fără de două partide, fără de anumiți oameni din societatea civilă aceste alegeri nu s-ar fi petrecut? S-ar fi petrecut, cu siguranță, iar noi aveam să fi fost acuzați de lașitate.

Ce ține de circumscripția în care am candidat, am avut un mare-mare noroc de oameni care s-au oferit voluntar să ne ajute. Fără de ei nu am fi putut reuși. Nu aș fi putut reuși fără de Stela Macari, șefa staff-ului electoral pe circumscripția Chișinău nr.25, care, mai degrabă a intuit decât a știut cum să organizeze activitățile tuturor celor implicați. Astfel, toate secțiile de votare din această circumscripție au fost securizate datorită efortului comun ca pe un bun propriu, cu o mare responsabilitate și respect față de alegători.

De asemenea, vreau să știți că, pe lângă cele aproape 12 mii de voturi obținute pe circumscria uninominală Chișinău Nr. 25, rezultatul alegerilor de aici reprezintă și cele două mandate oferite candidaților blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS, Stelei Macari și subsemnatei.

- Sunteți la prima experiență în calitate de deputat. V-ați gândit deja care vor fi primele dvs., acțiuni în această postură?

- În campanie am vorbit cu sute de oameni, printre ei medici, profesori, studenți, antreprenori, pensionari. Auzeam de la ei aceleași gânduri rostite ca și în nordul, dar și la sudul republicii, că nu este dreptate în țara noastră. Nu ai cui te adresa să-ți facă dreptate, căci instituțiile statului, în mod orchestrat, acționează împotriva intereselor cetățenilor. Oamenii de pe circumscripția Nr. 25 ne spuneau că, deși trăim într-un stat amplasat în Europa, având hotare cu Uniunea Europeană, deși trăim într-o capitală, ne simțim cu toții umiliți. Umiliți atunci când mergem la serviciu sau la școală sau când venim acasă apoi. Drumuri de proastă calitate ce generează ambuteiaje interminabile, transport public învechit, aspectul neîngrijit al Chișinăului, construcții pestrițe, amplasate peste tot, la nimereală. Această imagine a unei capitale în secolul XXI generează, din păcate, doar tristețe în lanț, iată de ce pe străzile acesteia veți vedea oameni ce au uitat să zâmbească, poate nici nu știu cum e să fii, pur și simplu, fericit. Goana aceasta intensă a zilelor din Chișinău astăzi se petrece doar pentru a face față provocărilor, nu și pentru modernizare sau confortul cetățenilor, nu și pentru a avea un trai decent în bunăstare.

De aceea, cunoscând în scoarță grijile și nevoile oamenilor, ne vom dedica anume lor, punând în aplicare bunele practici ale țărilor care au reușit să se transforme. Or, noi avem de unde învăța și avem capacitatea de a oferi soluții bune la capitolul gestionarea resurselor pe care le are țara noastră. Este suficient să nu se fure din banii și bunurile publice, să fie stârpită corupția mare și să eliberăm justiția din mâinile păroase ale celor ce și-au subjugat-o.

Măsurile necesare despre care am vorbit în campanie, angajamentele naționale și locale asumate, le vom implementa cu voință politică, determinare și curaj. Astfel, ne cunoașteți planurile, știți deja despre primele noastre inițiative legislative, le-am făcut publice și despre ele se vorbește intens în spațiul informațional care a mai rămas liber și independent. De asemenea, ne adresăm și celorlalți deputați care au primit mandat de la oameni, căci ceea ce propunem noi sunt pachete de legi destinate cetățenilor și statului de drept și bunăstare. Deși e greu de crezut că cineva dintre ei vor putea să depășească frica sau să înțeleagă că interesul național este mai presus decât orice, știind că unii dintre ei în Legislativul precedent au votat pentru schimbarea sistemului electoral, au adoptat proiecte menite să legalizeze banii furați, totuși, nu a mai rămas atât de mult până misterul se va dezlega. Vrem să știm cu toții, dar acum deschis, fără voalări și dansuri de lebădă, cui aparțin aleșii – poporului sau unui grup de interese ce vor să transforme țara noastră într-o zonă gri, pe unde să-și poată spăla și în continuare banii murdari ca în celebrul Laundromat. Declarația cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului va fi ca și hârtia de turnesol.

Noi avem suficientă voință, avem 26 de mandate pe care le vom folosi în interesul cetățenilor, avem sprijinul oamenilor care au votat pentru schimbare. Ne vom ține grămăjoară, toată echipa unită, căci unitatea este puterea noastră cea mai mare.

- Cum credeți că veți reuși din opoziție să îndepliniți programul electoral cu care ați mers în alegeri?

- În acest moment de răscruce, noi, prin mandatele noastre, avem tot dreptul să venim cu acțiuni ce vor determina mersul trenurilor, precum ar fi o vorbă. Astfel, inițiativele reiterate le vom face auzite de la cea mai importantă tribună a țării. Acel test, Declarația enunțată mai sus, le va clarifica pe toate. De ce ar trebui să ne gândim la opoziție, când încă avem atâtea de făcut?! Noi ne-am făcut temele de acasă, am elaborat inițiativele noastre, urmează să le prezentăm. Treptat, cu răbdare, cu transparență și deschidere publică, le vom pune pe toate la punct.

- În cazul în care se ajunge la anticipate, ați fi gata să candidați pe aceeași circumscripție uninominală?

- Nu putem vorbi de alegeri anticipate în condițiile actualului sistem de vot mixt, cu aceleași instituții capturate și aservite. Nu se va schimba nimic.

Republica Moldova astăzi arată asemeni unui pământ lăsat în pârloagă, total dezorganizat, cu o lipsă profundă de viziuni la capitolul ce ar trebui să crească pe acest pământ. Aceste alegeri parlamentare au scos la iveală fața hidoasă a regimului instaurat, i-au conturat poftele nesățioase, au umblat, din nou, prin buzunarele oamenilor, aruncând totul în sacul fără de fund al celor câțiva care și-au închipuit că sunt stăpânii Moldovei. Acum, având perspectiva mandatelor obținute, va fi necesar, mai întâi, să pregătim terenul, să-l curățăm de mărăcini și uscături. Chiar și cu 26 de mandate avem puterea să-i scoatem la lumină pe toți acei ce se fac vinovați de această stare bolnavă a statului nostru.

Unii oameni ne zic că e nevoie de un doctor, de un chirurg foarte bun, care, văzându-și pacienții în față, să-i poată trata prin direcționarea lor către instituțiile abilitate. Că or fi ele instituții de drept, de tip închis sau alte instituții de acest gen, doctorul, în acest caz – Justiția liberă și independentă, va decide, nestingherită de factorii politici.

Iar în fața echipei noastre, a deputaților blocului ACUM, stă misiunea de a acționa corect, în conformitate cu năzuințele și speranțele oamenilor, asta însemnând și alegeri într-o țară liberă, cu reguli clare și egale pentru toți.

- În opinia dvs., care e diferența dintr-un deputat ales pe o circumscripție uninominală și unul pe Lista națională?

- Rolul și sarcinile unui deputat ales prin vot direct nu se deosebesc de aceleași roluri și sarcini ale unui ales prin vot proporțional, or, le avem descrise explicit în Statutul deputatului în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Am observat că în această campanie s-a creat, intenționat, o agenda falsă a atribuțiilor unui deputat, astfel încât să deruteze alegătorii, să nu mai înțeleagă ce anume va face deputatul ales pe o circumscripție – că va fi primar, consilier, angajat al unei întreprinderi municipale?

Însă, la modul practic, îmi voi realiza planul de acțiuni elaborat pentru a avea o legătură și o comunicare cât mai strânsă cu oamenii care au făcut o alegere pe circumscripția în care am candidat, nr.25, mai ales că aici locuiesc și muncesc sute de medici onești, care zilnic trec prin greutăți apăsătoare, tot aici învață mii de tineri, care, totuși, mai au o speranță că vor reuși și Acasă. Iar deputatul este obligat să fie demn de încrederea cetățenilor, să le apere drepturile, atunci când ele sunt încălcate, să facă propuneri legislative în interesul țării și ai cetățenilor ei, să facă interpelări, să ceară răspunsuri, să facă cercetări, să adreseze petiții Președintelui țării, membrilor Guvernului sau altor reprezentanți ai organelor centrale ale administrației de stat.

Dar cel mai important, după mine, este că un deputat trebuie să se afle cât mai mult printre cetățeni, să le fie alături, or, în acești patru ani mereu am fost printre ei, cunosc realitățile nu din platouri de televiziuni sau din presă și nici din auzite. Circul cu transportul public nu doar pentru a mă deplasa, dar și pentru o ocazie în plus de a discuta cu oamenii.

- Cum credeți că va evolua situația politică din RM în continuare?

- Aceste alegeri nu au fost nici libere și nici corecte, iar rezultatul lor îl vedem astăzi pe față – penali legitimați cu un mandat obținut prin minciuni, fraude, intimidare, persecuție și tot felul de murdării în care ei sunt specialiști.

Din alt unghi privit, aceste alegeri ne-au adus la o cotitură. Ce va face blocul ACUM lumea știe. Iată ce vor face și alți aleși ai poporului, se lasă cu întrebare. Ecuația e simplă, dacă pe 24 februarie cetățenii și-au exprimat votul lor în formula respectivă, cu siguranță, o parte covârșitoare dintre ei nu au ales să fie guvernați și în continuare de hoți și criminali.

Am putea în continuare să ne dedăm speculațiilor, să aranjăm în gând diverse mise-en-scene. Însă, pentru noi, cei din blocul ACUM, lucrurile sunt extrem de clare, dar și simple, de ordinul „cine va vota cu noi?”.

Noi am ales cu cine vom fi în continuare – vom fi cu oamenii acestei țări și vom lucra să readucem totul în albia normalității.

Ei, ceilalți aleși, cu cine vor fi?

Tribuna

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: