image
Sursa foto: alcool, stadioane, Liga Campionilor

Decizie istorică a UEFA: liber la alcool pe stadioane

Comitetul Executiv al UEFA a decis să autorizeze vânzarea alcoolului în incinta stadioanelor, din sezonul viitor, în Liga Campionilor şi Europa League, "fără să impună această vânzare şi această distribuţie". Hotărârea a fost primită favorabil de mai multe asociaţii ale suporterilor.

Această schimbare a regulamentului forul european, decisă la sfârşitul lunii mai, la ultimul comitet executiv al instanţei continentale, la Kiev, şi confirmată marţi pentru AFP de UEFA, este valabilă pentru competiţiile organizate de ea, "respectând legislaţia locală şi cea naţională".

Autorizaţia se referă la interiorul stadioanelor şi la imediata lor vecinătate.

"Organizatorul meciului trebuie, la definirea politicii de vânzare şi de distribuţie înaintea fiecărui meci, să ţină cont cum se cuvine de profilul suporterilor care vor asista la meci şi de riscurile asociate", a explicat instanţa, potrivit căreia poate fi decisă "o interdicţie sau o limitare a vânzării şi a distribuţiei alcoolului" în funcţie de context.

Ronan Evain, responsabilul Football Supporters Europe (FSE), o reţea ce reuneşte suporteri din peste 40 de ţări, a salutat această decizie într-un comunicat publicat marţi: "Fanii fotbalului s-au simţit multă vreme nedreptăţiţi în comparaţie cu fanii altor sporturi, mai ales ai rugby-ului. Nu sportul urmărit determină comportamentul bun sau rău al unui suporter".

"Suporterii au resimţit întotdeauna această politică drept una paternalistă, în condiţiile în care niciun element doveditor nu a sugerat că interzicerea alcoolului pe stadioane ar putea avea cea mai mică influenţă asupra prevenirii sau reducerii tulburărilor legate de fotbal", se mai afirmă în comunicat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: