image
Sursa foto: saeima.lv

„Banii murdari în politică otrăvesc tot sistemul”; Expert leton, despre fundații de caritate afiliate politicienilor din RM

Fundaţiile de caritate moldovene afiliate unor politicieni pot fi asimilate activităţii politice şi suspectate de cumpărare indirectă de voturi, afirmă experta letonă Lollita Čigāne, într-un interviu pentru radio Europa Liberă.

„Potrivit legislaţiei R. Moldova, aceste fundații nu au voie să se ocupe cu activitate politică. Prin urmare, aceste fundații fac ceea ce nu au voie să facă. Apoi, este limpede că aceste cheltuieli sunt din banii partidelor. Deci, nu trebuie să ne prefacem că aceasta este o activitate independentă. Pentru că banii care se investesc în aceste fonduri sunt bani ai partidelor, care ajung la alegători”, declară experta din Letonia.

Lollita Čigāne spune că e importantă și combaterea folosirii resurselor administrative în campania electorală sau cumpărarea de voturi.

„Dacă vorbim despre cumpărarea alegătorului, impresia e că în Republica Moldova se fac mai mult paşi înapoi decât înainte. De exemplu, recent s-a anulat ziua tăcerii. Acum, mulţi se tem că s-a deschis o portiţă pentru cumpărarea alegătorului chiar în ziua de vot, prin frigărui şi alte invenţii de aceastea chiar în preajma secţiilor electorale”, afirmă Lollita Čigāne.

Totodată, experta a menționat că există mult pesimism, dar datoria cetățenilor este să lupte și să meargă înainte.

„Cred că toată această lume nemulţumită trebuie să se întrebe: ce putem face? În Moldova există o mulţime de reglementări bune, la care noi nici nu visăm prin anii 2000: există plafoane de cheltuieli, există o perioadă electorală strict delimitată, există obligaţia partidelor de a raporta la CEC cheltuielile şi există o autoritate de control care vrea să exercite acest control”, a adăugat experta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: