image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon: Jumătate din miliardul furat a fost recuperat: Expert; Niciun leu nu a ajuns pe conturile Ministerului Finanțelor

Președintele Igor Dodon a declarat că 6, 3 miliarde de lei din furtul miliardului au fost recuperate și urmează să ajungă în buget. Expertul economic, Veaceslav Ioniță susține că este o declarație politică și că banii recuperați sunt din credite întoarse, bunuri vândute, procese de insolvabilitate.

Astăzi președintele Igor Dodon și-a prezentat raportul de activitate pentru perioada 3,5 ani. Dodon s-a referit și la furtul miliardului specificând că jumătate din banii furați au fost recuperați și vor ajunge în buget.

La inițiativa mea a fost aprobată o lege prin care 50 % din profitul Băncii Naționale se duce la compensarea miliardului furat, eu cred că este o inițiativă bună și am diminuat povara de pe umerii cetățenilor.

După cum cunoașteți la această etapă deja au fost întoarse în bugetul de stat 2, 5 miliarde de lei din banii furați iar alții 3, 8 miliarde de lei sunt sechestrate, active sechestrate. În total este vorba de 6, 3 miliarde de lei, bani cash sau active sechestrate care urmează să fie întoarse la buget din cele 13 miliarde de lei care au fost furate. Eu cred că noi am avansat foarte mult în ultimul timp pe această dimensiune”, a declarat Igor Dodon.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță a declarat pentru jurnal.md că este o declarație politică, iar din miliardul furat niciun leu nu a ajuns pe contul Ministerului Finanțelor.

Este o declarație politică și cel mai probabil dumnealui se referă și la activele asupra cărora s-a pus sechestru. Însă aceste active încă nu sunt proprietatea statului, urmează un proces lung de judecată. Confrom datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor, la 01.08.2020 au fost recuperate 2,5 miliarde lei însă acești bani sunt din credite întoarse, bunuri vândute, procese de insolvabilitate. Nici un leu furat la ziua de azi nu a ajuns pe conturile Ministerului Finanțelor”, a menționat Ioniță.

tabeltabel

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: