Proiectul respectivei hotărâri de Guvern a fost elaborat de Cancelaria de Stat la solicitarea șefului statului, Igor Dodon, şi prevede alocarea, din fondul de rezervă, către Președinție, a 313 mii 932 de lei.

Din această sumă, 202 mii 558 de lei urmează să acopere cheltuielile pentru organizarea vizitei în Republica Moldova a lui Recep Tayyip Erdogan, iar 111 mii 374 de lei - pentru deplasarea preşedintelui Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, care a fost la Chișinău la începutul acestei luni. În proiect se mai menționează că ambele sume sunt „argumentate prin devizele de cheltuieli ataşate”, dar documentele respective nu sunt făcute publice pe site-ul Guvernului.

Amintim că liderul de la Ankara a vizitat Chișinăul și Comratul pe 17 și 18 octombrie. În ambele orașe au fost luate măsuri sporite de securitate. Sute de polițiști au fost mobilizați pentru asigurarea ordinii publice. Traficul rutier şi circulaţia pietonilor au fost suspendate integral sau parțial pe mai multe străzi. Iar pe acoperișul Președinției de la Chișinău, care a fost inaugurată după lucrările de reparație efectuate de o firmă turcească și cu bani din această țară, au fost văzuți lunetiști.

Totodată, Dodon i-a oferit lui Erdogan cea mai înaltă distincție a țării, „Ordinul Republicii”. Liderul de la Ankara a fost întâmpinat la Președinție cu onoruri militare. Tot acolo au fost întinse covoare roșii, au fost puse flori și amenajate două fântâni arteziene , iar jurnaliștii au fost verificaţi minuţios cu detectoarele de metale.