image
Sursa foto: captură video

Directorul ANSP: Din numărul total de cazuri de infectări cu COVID-19, 60 sunt din sistemul medical

Din numărul total de cazuri confirmate de COVID-19 în Republica Moldova, 60 au fost înregistrate în rândul sistemului medical, anunță șeful ANSP, Nicolae Furtună.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că lucrătorii medicali sunt un segment specific în tot ceea ce ține de infectarea cu COVID-19, iar riscul de infecție este de câteva ori mai mare decât a populației generale. Astfel, din numărul total de cazuri, 23% au fost înregistrate în rândul lucrătorilor medicali.

„Riscul este de câteva ori mai mare decât a populației generale, deoarece, ei se deplasează zilnic la serviciu, contactează cu pacienții din prima linie, pacienți suspecți sau deja infectați. Aceasta se întâmplă în toată lumea, lucrătorii medicali devin ținta nr.1 de infectarea cu COVID-19”, a declarat Nicolae Furtună.

Din aceste 60 de persoane din sistemul medical, doar 9 cazuri sunt direct legate de acordarea ajutorului medical.

„Legat de calea de contractare a virusului, din 60 de persoane depistate pozitiv, doar 9 cazuri, adică 3,4%, este vorba despre 4 medici, 2 infiermiere și 3 asistenți medicali, sunt direct legați de prestare servicii de asistență medicală. Alte 4 cazuri sunt transmise pe cale habituală. Totodată, în 21 de cazuri cei infectați n-au putut stabili clar în ancheta epidemiologică sursa probabilă de infecție și noi am calificat-o ca necunoscută. Au fost înregistrate 26 de cazuri pe cale posibilă comunitară de transmitere și noi, Republica Moldova, în curând vom intra în transmiterea comunitară, acum avem transmitere sporadică, cazuri locale. Prin asta au trecut majoritatea țărilor Europene”, a menționat Furtună.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: