image
Sursa foto: Jurnal.md

Privatizările pe bani mărunți și favorurile acordate de Filip Uzinei de la Râbnița, în atenția deputaților ACUM // DOC

Privatizările făcute de la începutul acestui ani, inclusiv a Cantinei Guvernului și a unei părți din Casa Presei, s-au făcut cu grave încălcări a legislației. Este opinia unui grup de deputați din blocul ACUM Platforma DA și PAS care au depus un demers în acest sens la Cancelaria de Stat și Agenția Proprietății Publice.

privatizăriprivatizări

Aceste privatizări au fist scoase la iveală în urma unei investigații RISE Moldova, iar „în orice țară relativ liberă, Procuratura ar fi pornit un dosar penal”, consideră legislatorii ACUM.

„Sunt tranzacțiile mai mult decât dubioase. Avem bănuieli mai mult decât rezonabile precum că înstrăinarea acestor bunuri a fost efectuată cu grave încălcări ale legislației. Suspectăm că bunurile respective intenționat au fost transmise în locațiune unor companii, create recent, în scopul micșorării artificiale a prețului de vânzare, înrucât schema privatizării obiectelor închiriate, conform legislației, diferă substanțial de modalitatea generală de privatizare. Nu e nevoie de concurs public și prețul bunurilor depinde în mare parte de cei, care intenționează să le cumpere”, a menționat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Un alt demers depus la Cancelaria de Stat vizează favorurile acordate de premierul Pavel Filip Uzinei Metalurgice de la Râbnița. Potrivit unei investigații RISE, Filip a contribuit direct la excluderea uzinei controlate de autorităţile separatiste de la Tiraspol din lista întreprinderilor faţă de care Ucraina a impus în mai 2018 sancţiuni.

„Vrem să știm cine sunt proprietarii efectivi ai Novastal Prim, companie care a sabotat sancțiunile Ucrainei? O fi poate o întrebare retorică pentru presă, dar noi avem obligația de a cere și primi niște răspunsuri. Care este regimul juridic al MMZ conform legislației RM, ca un premier să garanteze scoaterea uzinei de sub sancțiunile unui stat aflat în război? Care-i politica guvernului față de agenții economici din regiunea separatistă care acumulează datoriile astronomice de cca 7 mlrd $ într-o societate pe acțiuni în care guvernul RM este acționar minoritar, însă decide să nu-și apere interesele?”, a menționat deputatul ACUM, Igor Munteanu.

Demersurile sunt semnate de către deputații Alexandru Slusari, Igor Munteanu, Radu Marian, Iurie Reniță, Dinu Plângău, Maria Ciobanu, Inga Grigoriu și Liviu Vovc.

privatizăriprivatizări
privatizăriprivatizări

privatizăriprivatizări
privatizăriprivatizări

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: