image
Sursa foto: parlament.md

Legea deoffshorizării, votată în lectură finală; Igor Munteanu: „Este un simbol, am întors o pagină importantă”

Parlamentul a aprobat, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege pentru modificarea și completarea mai multor acte legislative – așa-numitul proiect al legii deoffshorizării. Deputatul fracțiunii ACUM Igor Munteanu a declarat că acest proiect este foarte important pentru Republica Moldova.

Astfel, au fost stabilite restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență, persoanele juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții.

Proiectul de lege prevede modificări ce vizează definirea noțiunilor de participant la privatizare, ofertant în domeniul parteneriatului public-privat, operator economic, participant la procedurile de achiziție publică, precum și la concesiunile de lucrări și servicii.

„Legea deoffshorizării urmărește să ajusteze cadrul legislativ național în vederea asigurării implementării eficiente și comprehensive a angajamentelor asumate de Republica Moldova în domeniul prevenirii spălării banilor și asigurarea transparenței fondurilor, inclusiv angajamentele din Acordul de Asociere”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Parlamentul a modificat următoarele acte legislative: Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, Legea cu privire la parteneriatul public-privat, Legea privind achizițiile publice, Legea cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii.

Guvernul urmează să aprobe metodologia de stabilire a jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență, precum și lista acestora.

Deputatul Igor Munteanu susține că acest proiect este foarte important pentru Republica Moldova, deoarece nu va permite efectuarea tranzacțiilor dubioase cu implicare unor companii venite din offshore.

„Este o bucurie pentru noi, este un simbol de scoatere a offshorurilor din sectorul public. Foarte multe din tranzacțiile dubioase care s-au întâmplat în utimii zece ani de zile și poate chiar și înainte de asta au fost efectuate cu implicarea unor companii venite din offshore, cu companii care aveau verigile lor prin jurisdicțiile cu standarte de integritate reduse, astfel încât de luni de zile noi tot am încercat să convingem puterea de stat că trebuie să instaleze niște criterii de legibilitate pentru a permite și a nu permite unor actori privați să acționeze pe sectorul public. Spre surprinderea noastră, 63 de deputați au votat acest proiect. Cu votarea acestui proiect putem spune că am dat o pagină din istoria importantă, din istoria administrativă a RM, stabilind foarte clar câteva obligații de bază”, punctează deputatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: