image
Sursa foto: Facebook/Liviu Vovc

În Parcul Valea Trandafirilor ar putea fi ridicat un bloc cu 11 etaje; Liviu Vovc: „Schemele imobiliare înfloresc”

„Schemele imobiliare din Chișinău înfloresc, mai ales după ce toate instituțiile necesare, judecătoriile, Primăria, au ajuns în mână aceleiași persoane, a aceluiași coordonator. Astăzi au avut loc consultări publice cu privire la terenul din strada Trandafirilor 6, elaborarea PUZ-ului și modificarea codului terenului din C6 în C5. Aici se intenționează construcția în locul restaurantului Doina a unui bloc cu 11 nivele în care sa fie bazin, restaurant, oficii și hotel cu 900 de locuri”, spune vicepreședintele Platformei DA, Liviu Vovc.

Referindu-se la ilegalitățile privind modificările făcute, Liviu Vovc a explicat că „deși teritoriul se află în interiorul parcului Valea Trandafirilor, ceea ce impune anumite restricții pentru construcții, ei au găsit soluția: prin instanța de judecată să obțină ca acest teritoriu e privat și să fie scos din limitele parcului. O clădire în mijlocul parcului, care nu este în parc”.

„În cadrul consultărilor am aflat că ei au și un certificat de urbanism pentru elaborarea PUZ-ului, semnat de ghiciți cine: Nistor Grozavu. Acest act tot au uitat să îl ia cu ei. De menționat că aceste două documente trebuiau sa fie puse din timp pe site-ul preturii Botanica, o dată cu anunțul organizării consultărilor. Dar se vede ca sunt prea dubioase pentru a fi făcute publice. De la bun început ex-arhitectul șef al Chișinăului, Vlad Modârcă, care a făcut și proiectul despre care vorbim, se lăuda că are avizul pompierilor și al Inspectoratului Ecologic. De fapt foaia pe care o flutura, nu era un aviz, dar o notă a Inspectoratului Ecologic prin care erau informați că cererea lor nu poate fi examinată și le este restituită. Scuza lui Modârcă a fost fenomenală: dacă nu au zis nu, înseamnă că avem undă verde sa facem ce vrem”, a adăugat Liviu Vovc.

„Acest proiect este doar o fumigenă pentru a schimba codul zonal din C6 în C5. În cadrul consultărilor am menționat că modificarea codului în C5, va crește considerabil Coeficientul de utilizare al terenului, dar cel mai grav - le va permite construirea locuințelor, ceea ce este inadmisibil. În această zonă, pentru a nu fi afectată estetica parcului, pentru a nu fi supraaglomerată zona cu automobile ar fi acceptabil o clădire cu destinație comercială de maxim trei nivele. Drept replică Modârcă a vrut să se ascundă iarăși după certificatul de urbanism pentru elaborarea PUZ (care nu l-a arătat), în care Grozavu ar fi specificat că nu este permis construcția de locuințe. Chiar dacă ar exista acest certificat, chiar dacă ar exista această mențiune, după ce ne vor aburi și modifica codul nimeni nu le va încurca să ceară anularea acestei condiții. Ar putea să o ceară de la Primărie sau în instanța de judecată, cum ne-am deprins deja, un exemplu fiind cazul cafenelei Guguță”, a continuat Liviu Vovc.

În context, vicepreședintele Platformei DA s spus că „nu degeaba coordonatorul nu admis cu orice preț, chiar și cu prețul izolării țării, validarea mandatului primarului ales legal, Andrei Năstase”.

„Era conștient că după investirea lui Andrei Năstase, acestei scheme îi va fi pus capacul, dar ea e prea bănoasă pentru ei și au mai rămas atâtea terenuri, parcuri care nu au fost furate. Despre cât de corect, legal, au fost organizate aceste consultări nici nu vreau să vorbesc. Nu au arătat toate actele care ar prezenta interes, nu au anunțat locuitorii din acea zonă, limitându-se doar la un anunț pe pagina online a Preturii. Ar fi frumos să se sesizeze CNA, Procuratura pe tema scoaterii terenului din limitele parcului, pe tema certificatului de urbanism”, a punctat Liviu Vovc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: