image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

SOS! Fondurile Muzeului de Literatură riscă să se scufunde; Ploile au inundat deja subsolul!

Din cauza ploilor din ultima vreme, subsolul Casei Uniunii Scriitorilor este inundat în permanență. Apa de ploaie de pe acoperiș se acumulează în coridorul din subsol, ce cuprinde de jur împrejur camerele unde se păstrează fondurile Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogâlniceanu”.

Cauza inundațiilor coridorului este o țeavă cu funcție de evacuare a apelor de pe acopreș, care e ruginită și spartă în subsol. Această apă ce se scurge în beciuri, reușește deocamdată să fie înghițită de pământ. Dar, dacă ar ploua mai multe zile la rând, obiectele muzeului ce se păstrează la subsol riscă să fie deteriorate. Cu suguranță, aceste ape ce pătrund în pământ afectează inclusiv fundamentul clădirii, nu doar pereții care se macină deja.

muzeumuzeu

Directoarea Muzeului de Literatură, Maria Șleahtițchi, ne-a spus că a înaintat astăzi, 7 iulie 2020, un demers către administrația Uniunii Scriitorilor, prin care solicită ca aceasta să se implice de urgență pentru a repara țeava cu probleme. Totodată, Maria Șleahtițchi a spus că a anunțat și responsabilii de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării despre pericolul care planează asupra obiectelor de valoare inestimabilă a muzeului. Deocamdată, a primit doar unele promisiuni de la minister, că vor sări în ajutor pentru evacuarea temporară a obiectelor din subsol:

„De la minister ni s-a spus să ne pregătim de evacuare. Să găsim un spațiu în clădirea Uniunii Scriitorilor. Domnul Andrei Chistol a spus că ne trimite oameni să ne ajute”, a afirmat directoarea muzeului.

muzeumuzeu

Amintim că, Jurnal.md a scris despre condițiile dezastruoase în care se află fondurile Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogâlniceanu” încă în luna decembrie. După critici dure pe diverse rețele de socializare, fostul ministru al cuturii, Corneliu Popovici, a întreprins o vizită la muzeu, când a și promis că va depune tot efortul pentru a identifica o clădire separată, necesară pentru fondurile de mare valoare ale muzeului de literatură: tablouri de pictori renumiți, manuscrise ale scriitorilor basarabeni și diferite obiecte personale ale lor, filme, cărți vechi de sute de ani, etc. Dar, odată cu plecarea ministrului Popovici din funcție, promisiunea nu a fost onorată.

muzeumuzeu

Maria Șleahtițchi spune că a fost în audiență la vice-ministrul culturii, ca să discute pe această temă.

“Ei încă nu au identificat clădirea. Ne-au promis că fie ne vor da o clădire care necesită mai multe investiții, fie una cu mai puține necesități de investiție. În dependență de aceasta, au spus că vor căuta posibilități de rectificare a bugetului”, ne-a informat directoarea muzeului despre tărăgănarea promisiunilor ministerului.

muzeumuzeu
muzeumuzeu
muzeumuzeu
muzeumuzeu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: