image
Sursa foto: cnn.com

Capitala Kazahstanului, redenumită din Astana în Nursultan

Capitala Kazahstanului va fi redenumită din Astana în Nursultan. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de Parlamentul kazah.

Propunerea a fost făcută de Kassim-Jomart Tokaiev, noul preşedinte al Kazahstanului după demisia intempestivă a fostului lider Nursultan Nazarbaiev. Acesta a depus miercuri jurământul şi a declarat că va continua politicile predecesorului său şi se va baza pe opinia sa în materie de politică

Totodată, Dariga Nazarbaieva, fiica cea mare a fostului preşedinte, a fost aleasă miercuri în funcţia de preşedinte al camerei superioare a Parlamentului, locul doi în ierarhia politică din Kazahstan.

Preşedintele anterior al Senatului, Kassym-Jomart Tokayev, a preluat funcţia de preşedinte în conformitate cu constituţia, după ce Nazarbaiev a demisionat brusc marţi.

Fostul preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a demisionat cu o zi în urmă după ce a condus naţiunea timp de 30 de ani de la proclamarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică.

Propunerea fiicei lui Nazarbaiev, Dariga, care a fost prima mişcare majoră a lui Tokaiev după ce a fost instalat în funcţie, ridică profilul ei de potenţial succesor. Conform constituţiei din Kazahstan, preşedintele Senatului îşi asumă puteri prezidenţiale în cazul demisiei sau morţii preşedintelui.

Tokayev, un diplomat de carieră în vârstă de 65 de ani, fluent în limbile rusă, engleză şi chineză, va conduce ţara pentru restul mandatului prezidenţial care se va încheia în aprilie 2020. El a promis miercuri că va continua politicile lui Nazarbaiev.

„Opinia lui Nazarbaiev va avea o deosebită importanţă în dezvoltarea şi luarea deciziilor strategice", a declarat Tokaiev în discursul de depunere a jurământului, adăugând că Astana, capitala Kazahstanului, trebuie redenumită Nursultan.

Nu este clar dacă fostul prim-ministru educat la Moscova va candida pentru un mandat de preşedinte anul viitor. Nazarbaiev l-a lăudat marţi ca fiind "un om în care poate avea încredere pentru conducerea Kazahstanului".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: