image
Sursa foto: Jurnal.md

Plahotniuc, evadat în Turcia și complicațiile pentru Dodon

Plecarea lui Vladimir Plahotniuc din SUA și stabilirea temporară a acestuia în Turcia complică serios lucrurile chiar în timpul campaniei electorale de la Chișinău. Și nu doar pentru cel care a fost odată Al Capone de Grozești, ci și pentru cel care vrea să-i devină urmaș la Chișinău - Igor Dodon.

Procuratura Generală a confirmat astăzi o informație vehiculată în ultimele zile la Chișinău, pe care am expus-o și eu în emisiunea Secretele Puterii de miercuri - Vladimir Plahotniuc a părăsit SUA și se află în această perioadă în Turcia.

Probleme pentru Plahotniuc

Acest lucru este important pentru că spulberă o mare manipulare cu care operau Igor Dodon și principalii săi propagandiști în ultima perioadă - Plahotniuc este protejat de SUA. De fapt, Plahotniuc nu va mai călca niciodată legal pe teritoriul american de vreme ce a părăsit SUA utilizând pașaportul moldovenesc. El a fost declarat indezirabil pe teritoriu american încă de la începutul anului și solicitarea sa de a primi azil în SUA a devenit nulă odată cu părăsirea țării. Astfel, Plahotniuc nu va mai putea primi niciodată viză pentru SUA.

O a doua problemă gravă pentru Plahotniuc e că securitatea sa e în pericol tot mai mare. Pentru el va fi foarte dificil să se mai afle pe tetitoriul unui stat democratic de pe mapamond, care să-i asigure siguranța față de toți cei pe care i-a păcălit sau furat de-a lungul timpului și caută răzbunare. Iar Turcia, cu siguranță, nu e nici pe departe cea mai sigură destinație pentru el în acest moment. Probabil însă nu are alternative.

În plus, odată ratată șansa obținerii azilului în SUA, pușcăria e tot mai aproape pentru el.

Consecințe pentru Dodon

Igor Dodon a afișat în ultimii ani o relație mai mult decât prietenească în raport cu dictatorul turc Erdogan. Liderul de la Ankara a emanat mai multă bunăvoință față de Dodon chiar și decât Vladimir Putin, iar acest lucru ar putea să-i joace festa în contextul actual. Dacă nu-l aduce pe Plahotniuc acasă în cătușe în cel mai scurt timp, devine evident că are o înțelegere cu Plahotniuc.

Chiar dacă nu poate exista o comparație între niște profesori și un oligarh mafiot precum Plahotniuc, să nu uităm cât de rapid, acum 2 ani, cei care conduceau Moldova, au răpit niște oameni nevinovați și i-au trimis la ocnă în Turcia. Erdogan chiar i-a mulțumit public lui Dodon, la sfârșit de 2019, pentru acest gest. Acum, dacă Dodon i l-ar cere pe Plahotniuc, nu ar trebui să fie nicio problemă să-i fie întors serviciul.

Mai mult, Dodon a vorbit săptămâna trecută telefonic cu Erdogan. Atunci când știa deja, cu siguranță, că Plahotniuc se află pe teritoriul Turciei.

Doar că aici se complică rău lucrurile. Pentru că Plahotniuc e cel care decidea în 2018 în Moldova și a avut ultimul cuvânt în răpirea profesorilor turci. Respectiv, ar putea și el acum să-i solicite lui Erdogan întoarcerea serviciului.

Însă această ultimă teorie se spulberă dacă am merge pe o altă pistă, una mult mai viabilă, precum că Dodon și Plahotniuc au bătut palma, iar miza este victoria socialistului la prezidențiale.

Iar în susținerea acesteia sunt mai multe argumente. În primul rând, faptul că Plahotniuc a fost nevoit să părăsească SUA e un indiciu că acesta nu a putut/dorit să livreze împotriva lui Dodon ce a promis.

Iar asta o confirmă faptul că de la „operațiunea kuliok” nu a mai apărut absolut nimic împotriva lui Igor Dodon. Asta deși finul Candu se lăuda că urmează să fie publicate atâtea că Dodon nici măcar nu va mai ajunge în alegeri.

Vedem că Dodon deja e candidat și absolut nimic împotriva sa nu a apărut. Ba mai mult, e tot mai prezent la trustul de presă a lui Plahotnic, acolo unde este mângiat pe cap cu multă tandrețe.

Semne de întrebare ridică și vizita lui Filat la Istanbul, de săptămâna trecută. Ori este evident că, prin acțiunile sale din ultima perioadă, Filat nu face nimic altceva decât să fie unul dintre agenții electorali ai lui Igor Dodon împotriva Maiei Sandu. În lumina declarațiilor lui Igor Popa, precum că Filat și Plahotniuc comunică strâns și acum și ar avea planuri comune, ipoteza că liderul PLDM ar fi unul dintre emisarii lui Dodon în discuțiile cu Plahotniuc nu e de neglijat. Mai ales că e prea flagrantă coincidența aflării simultane a celor doi în același loc.

În orice caz, Igor Dodon are o mare problemă acum. Dacă nu îl aduce pe Plahotniuc acasă până la 15 noiembrie, în cătușe, asta va constitui încă un mare handicap în campania electorală și va demonstra că a ajuns la o nouă înțelegere cu acesta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: