image
Sursa foto: Jurnal.md

Cum a reacționat Ministerul Educației la scrisoarea unui profesor care a depistat greșeli în testul de BAC la română

Ministerul Educației a reacționat la scrisoarea deschisă, adresată Monicăi Babuc, de către profesorul universitar Constantin Șchiopu în care afirmă că testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică.

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va analiza minuțios toate sesizările privind calitatea testelor de la examenul de bacalaureat din sesiunea curentă și va întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea unei evaluări corecte și obiective a răspunsurilor oferite de candidații care susțin examenul de bacalaureat”, se spune într-o declarație de presă a instituției.

Totodată, ministerul consideră „inoportună și contraproductivă analiza calității testelor înainte ca acestea să fie făcute publice”, adăugând că „discuțiile cu referire la calitatea testelor trebuie să aibă loc între specialiști”.

„Reconstituirea din memorie a subiectelor de la examen este interzisă (conform pct. 115 din Regulamentul sus-menționat), iar testele propriu-zise urmează a fi publicate pe pagina web a Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare la data de 27 iunie 2018, odată cu afișarea în Centrele de Bacalaureat a rezultatelor preliminare ale examenului”, se mai spune în comunicat.

Precizăm că, în scrisoarea sa, profesorul universitar Constantin Șchiopu i-a solicitat Monicăi Babuc convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, „care să elucideze problema în vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor”.

„Mi-aduc aminte de scandalul iscat, vara trecută, în urma depistării unei erori în testul de evaluare la disciplina Fizica, eroare ce a pus elevii într-o situație destul de dificilă și care nu putea să nu aibă consecințe. Iată că și în sesiunea aceasta, din 2018, testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică. Conform unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „...oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină. Aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”, susține Constantin Șchopu.

Amintim că, în cadrul sesiunii de BAC de anul trecut, și în testul de la Fizică au fost admise mai multe erori, în rezultatul cărora unii itemi nu puteau fi rezolvaţi. Problema a fost sesizată de mai mulți părinți, iar cazul a ajuns și în Parlament, unde au fost audiați șefii de la Educație. Ulterior, Comisia Națională de Examene a decis reevaluarea lucrărilor candidaţilor în corespundere cu baremul oficial şi calcularea punctajului lucrărilor candidaţilor cu excluderea itemilor care conțineau erori.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: