image
Sursa foto: jurnal.md

Avocații lui Platon acuză judecătorii că imită procesul: „Vor să-l condamne cu orice preț, în regim de urgență, în acest an”

Judecătorii de la Curtea de Apel ar imita procesul de judecată, iar procurorul anticorupție Adriana Bețișor ar fi rugat un inculpat să depună mărturii false în privința lui Veaceslav Platon. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de către avocații lui Platon. Apărătorii fac trimitere la dosarul în care afaceristul este învinuit de tentativă de escrocherie și corupere a mascaților „Pantera”. Ei mai spun că ar fi observat dorința sporită a judecătorilor de încheia procesul în această lună.

Avocații lui Veaceslav Platon spun că, dacă anterior cu greu au convenit cu administrația Penitenciarului 13 să aibă întrevederi cu clientul lor de trei ori pe săptămână, în prezent, numărul acestora a fost redus.

„Acum domnul Pântea a hotărât că acest grafic este prea mare pentru Veaceslav Platon, că prea mult beneficiază de întrevedere, a hotărât să reducă aceste întrevederi cu avocații la o dată pe săptămână și la o oră”, a declarat avocata Elena Leancă.

Mai mult, întrevederile ar continua să aibă loc în aceeași încăpere, în care anterior au fost depistate microfoane și camere de supraveghere. Deși s-au adresat la Procuratură, până acum nu a fost luată nicio măsură, spun avocații lui Platon.

„Tot la acest birou, la ușă, este instalat un vizor prin care colaboratorii detașamentului „Pantera” în timp ce are loc întrevederea, ne supraveghează. Deși legislația în vigoare spune că întrevederea trebuie să aibă loc între avocat și client confidențial, dar noi nici de acest drept nu beneficiem”, a adăugat avocata lui Platon.

Abateri în lanț au loc și în închisoare, mai afirmă avocații. Lui Platon i-ar fi luate stilourile din celulă, iar documentele legate de apărare i-ar fi ridicate. În acest context, apărătorii fac apel la Autoritatea Națională a Penitenciarelor. Potrivit avocaților, în toată această perioadă, de aproape doi ani și jumătate, de când se află în Penitenciarul 13, clientul lor nu a avut nicio întâlnire cu familia sa, fiind lipsit și de dreptul de a primi colete.

„În acest caz există o implicare a politicului și pe Veaceslav Platon vor să-l condamne cu orice preț, fără a ține cont de dovezi, cu scopul represaliilor asupra lui. Fiind audiat, cel de-al doilea inculpat în acest dosar, Andrei Bahcivanji, a spus deschis în ședința de judecată că procurorul anticorupție Adriana Bețișor l-a rugat să dea mărturii false despre Veaceslav Platon”, a declarat și avocatul Alexandru Bodnariuc.

Motivul, spun avocații, este că Procuratura acoperă toate acțiunile lor. „Din 2014 și până acum, în dosarul furtului miliardului nu s-a făcut absolut nimic. Nimic nu a fost rambursat. Nu o singură dată, ci în toate ședințele, am cerut Procuraturii, dar și judecătorilor să pună în obligația procurorilor să aducă în instanță raportul Kroll 2, pentru a stabili cine sunt beneficiarii reali ai banilor furați din BEM. Această petiție este respinsă, precum că nu are legătură cu fondul cauzei și informația este secretă”, a menționat avocatul Bodnariuc.

Apărătorul a remarcat că anume la ultimele două ședințe de judecată a observat dorința sporită a instanței de a avea finalitate în acest dosar.

„În regim de urgență, respingând absolut totul, vor să termine examinarea cauzei în acest an și în decembrie să fie pronunțată decizia. Noi suntem convinși că judecătorii de la Curtea de Apel pur și simplu imită procesul de judecată. Veaceslav Platon nu beneficiază de drepturile unui simplu cetățean la un proces public și corect, așa cum este stipulat în Codul de Procedură Penală”, a menționat Bodnariuc.

În ceea ce privește tentativa de corupere a ofițerilor de la „Pantera”, avocatul lui Platon a spus: „Experții au stabilit faptul că discuția dintre Veaceslav Palton și angajații „Pantera” poartă caracter umoristic și nimeni dintre cei prezenți la această conversație nu ia lucrurile în serios. Această glumă a fost luată însă în serios de Procuratură”.

Adjuncta șefului Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a refuzat să ofere un comentariu la telefon pentru Jurnal TV, declarând doar că instituția pe care o reprezintă are o nouă regulă, cea de a-i fi trimise toate întrebările în formă scrisă. Iar purtătorul de cuvânt al Curții de Apel și cel al Administrației Naționale a Penitenciarelor nu au răspuns la telefon.

În decembrie 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare pe mai multe capete de acuzare. Procurorii susțin că, într-un caz, Platon, împreună cu doi complici, ar fi intenționat să sustragă milioane de lei de pe conturile unor firme de asigurări. În alt caz, afaceristul le-ar fi promis unor angajați de la Detașamentul cu Destinație Specială „Pantera” apartamente în Chișinău, automobile sau mii de euro, pentru a beneficia de anumite facilități. Dialogul dintre Platon şi mascaţi a fost filmat de ofițeri cu ajutorul camerelor pe care le poartă în piept. Platon se declară nevinovat, iar în privința fraudei bancare, el a afirmat că banii au fost furați de către Vladimir Plahotniuc, dar șeful PD a respins acuzațiile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: