image
Sursa foto: gov.md

Andrei Năstase: „Asumarea de către Guvern a reformei Procuraturii este pe deplin justificată”

Asumarea de către Guvern a reformei Procuraturii este pe deplin justificată și este unicul mod care răspunde așteptărilor cetățenilor, afirmă vicepremierul Andrei Năstase, ministru de Interne.

„Guvernul are un mandat clar de la cetățeni ca în RM să fie înfăptuită dreptatea. Pentru aceasta, avem nevoie de judecători și procurori care să fie exclusiv în serviciul legii, cu un nivel de profesionalism și integritate dincolo de orice îndoială. De aceea am salutat conceptul privind mecanismul evaluării judecătorilor și procurorilor, un exercițiu necesar pentru recredibilizarea sistemului de justiție, pentru că nu le putem cere cetățenilor să aibă încredere în judecători și procurori fără a ne asigura că performanțele acestora sunt atent evaluate conform celor mai bune practici, astfel încât derapajele să fie identificate și sancționate”, afirmă Andrei Năstase.

În ce privește recentele evoluții care au în prim plan justiția, fără o reformă autentică a Procuraturii, RM nu are nicio șansă să iasă din captivitate, consideră ministrul de Interne.

„Tocmai această captivitate ne-a adus în situația în care cele mai bune intenții de a organiza concursuri nu au putut genera rezultate acceptabile pentru o societate care așteaptă o schimbare reală de paradigmă, nu doar niște reforme cosmetice, de suprafață. Să nu uităm că acest Guvern a fost votat de același Parlament care a adoptat și Hotărârea privind starea de captivitate a statului nostru și necesitatea de dezoligarhizare. O hotărâre pe a cărei aplicare imediată am insistat chiar de la adoptare și voi insista și în continuare. Pentru că de deoligarhizare avem nevoie, nu de reoligarhizare. De aceea, asumarea de către Guvern a reformei Procuraturii este pe deplin justificată. În alte condiții, ale unui stat în care dăinuie normalitatea democratică, probabil că aș fi dat o altă apreciere unui asemenea demers. Însă suntem departe de acest deziderat al unui stat de drept și al unei democrații consolidate. Astfel, măsura pe care ne-am asumat-o este pe deplin justificată, fiind unicul mod prin care ne putem asigura că vom răspunde așteptărilor cetățenilor”, a punctat Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: