image
Sursa foto: alamy.com

JUSTIȚIE FUNEBRĂ: Mor părțile din dosarul Primăria Durlești

Principalul învinuit în dosarul Primăriei Durlești - fostul primar al localității, Nicolae Crudu - precum și inculpatul Vasile Ermicioi, fost consilier local, dar și cel puțin două dintre părțile vătămate și trei martori s-au stins deja din viață, în timp ce cauza penală se află la al optulea an în judecată. Având în vedere că majoritatea victimelor din acest dosar, cărora li s-au preluat terenurile prin înșelăciune, sunt persoane de vârsta a treia, numărul figuranților decedați ar putea să crească în continuare, odată cu tergiversarea dosarului, atenționează avocații părților vătămate.

Dosarul Primăriei Durlești a fost intentat în 2011, iar în 2013 a fost expediat în judecată. Celor 11 inculpați, angajați ai primăriei și consilieri locali, li se incriminează că, în perioada în care primar de Durlești era regretatul Crudu, care era pus și el sub acuzare, ar fi preluat ilicit terenuri de la persoane în vârstă și vulnerabile, falsificând în acest scop documente, modificând deciziile consiliului local sau contribuind la pierderea acestora. Inițial, 15 persoane figurau ca părți vătămate.

Despre acest dosar s-a vorbit puțin în spațiul public, cel mai probabil din cauza că o parte dintre beneficiarii finali ai terenurilor sunt persoane influente în mai multe domenii, inclusiv în justiție. Și, privind în urmă, pentru că unul din inculpați este Leonid Cristal, fost inginer cadastral la Primăria Durlești, care este fratele fostului consilier al lui Vlad Plahotniuc, Oleg Cristal. Precizăm că, după căderea regimului Plahotniuc, Oleg a evadat neîntârziat în tabăra președintelui Igor Dodon.

Unele părți vătămate au declarat pentru Jurnal.md că s-au adresat după ajutor chiar și la cunoscute mass-media din R. Moldova, însă acestea s-au eschivat să abordeze subiectul dosarului Primăriei Durlești.

Condamnatul nearestat

Peste patru ani după ce dosarul a ajuns în judecată, pe 7 iulie 2017, magistrata Olga Cojocaru de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, i-a condamnat la pușcărie pe unii dintre învinuiți, dar nu și pe capii grupării. Crudu și Cristal au fost achitați. Mai târziu, pe 5 septembrie 2019, Curtea de Apel l-a trimis pe Crudu la șapte ani de închisoare, însă acesta nu a fost reținut și s-a refugiat la Iași. Și tocmai pe 18 februarie 2020 CSJ a trimis dosarul la rejudecare la Curtea de Apel.

De la începutul acestui an, rejudecarea se tărăgănează în mod demonstrativ. Potrivit avocaților părțior vătămate, acest lucru se face în favoarea inculpaților, pentru a-i elibera de pedeapsă. De exemplu, în 2021, au avut loc doar câteva ședințe de judecată, iar următoarea ședință a fost stabilită pentru februarie 2022.

„Cu cât mai mulți s-or duce în pământ, cu atât mai bine pentru dânșii”

Avocații părților vătămate consideră că scăderea numărului acuzaților, odată cu trecerea din viață a victimelor, ar ajuta instanțele de judecată să pună punct cauzei penale, fără a-i pedepsi pe cei vinovați.

„Dacă nu ar fi comis gafe Curtea de Apel prima dată, fapt pentru care Curtea Supremă de Justiție a reîntors dosarul la rejudecare, lucrurile ar fi mers mai repede. Dar greșelile astea se simt din ce în ce mai mult. Ei așteaptă. Cu cât mai mulți s-or duce în pământ, cu atât mai bine va fi pentru dânșii”, a subliniat Petru Coșleț, avocatul a trei părți vătămate, dintre care una nu mai este în viață.

„În anul 2021, puține ședințe în acest dosar au fost lucrative. De exemplu, o dată sau de două ori pur și simplu a lipsit unul dintre judecători, în lipsa oricărui motiv. După aceasta, următoarea ședință era stabilită iarăși peste câteva luni”, afirmă avocatul Victor Munteanu.

„Cineva ne vrea mai puțini, pentru a ascunde una dintre cele mai grave înșelăciuni din istoria Republicii Moldova”, afirmă fostul polițst Vladimir Struțescu, care se numără printre victimele regretatului Crudu. Înțelegând că justiția stagnează în acest caz, Struțescu a cerut ajutor și de la președintele Maia Sandu, și de la ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, și de la Consiliul Superior al Magistraturii, dar deocamdată nu a primit un răspuns satisfăcător.

Diana Crudu deține cel puțin 95 de terenuri

Din completul de judecători de la Curtea de Apel, care examinează în prezent dosarul Primăriei Durlești, fac parte magistrații Silvia Gârbu, Denis Băbălău și Galina Moscalciuc.

Menţionăm că, recent, la o lună după ce și-a pierdut tatăl, Diana Crudu, fiica ex-primarului Nicolae Crudu, a fost reţinută pentru 72 de ore. CNA o bănuiește de abuz de putere, în interesul unui grup criminal organizat, în timp ce deținea funcţia de consilier în cadrul primăriei Durleşti. Aceasta face afaceri agricole, deținând cel puțin 95 de terenuri în Durlești, 28 dintre care au fost cumpărate de la tatăl său, după ce Nicolae Crudu a fost pus sub învinuire. De asemenea, Diana Crudu este parte a mai multor tranzacții dubioase cu terenurile de la Durlești.

Jurnal.md va reveni la acest subiect, pentru a scoate la iveală numele unor beneficiari nelegitimi ai terenurilor de la Durlești.

Pavel Păduraru

Noutăţile partenerilor

comentarii: