image
Sursa foto: vox.com

Ce s-a întâmplat cu rămășițele trupești ale lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS ucis de americani

Rămăşiţele trupeşti ale lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost aruncate în mare după raidul militar american care l-a vizat pe liderul grupării Statul Islamic (SI) în Siria, au confirmat luni responsabili ai Pentagonului.

Un responsabil citat de AFP, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, nu a furnizat alte detalii despre ceremonia funerară, care aminteşte de cea a lui Osama ben Laden, din 2011. După uciderea liderului Al-Qaida, în urma unui atac al unei unităţi americane de elită asupra ascunzătoarei sale din Pakistan, și trupul lui Osama ben Laden a fost aruncat în mare.

Potrivit unor oficiali citaţi de Reuters, care nu au intrat nici ei în amănunte, a fost respectat ritul religios islamic pentru ceremonia funerară în mare.

„Tratamentul” aplicat rămăşiţelor trupeşti ale lui Abu Bakr al-Baghdadi - care s-ar fi aruncat în aer în momentul în care a fost încolțit - s-a făcut „într-o manieră adecvată”, declarase anterior presei, la Washington, şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley.

Dată fiind natura violentă a morţii lui Baghdadi, care s-a aruncat în aer după descinderea soldaţilor americani, este improbabil ca armata SUA să fie urmat acelaşi proces ca în cazul lui Osama bin Laden în 2011, comentează agențiile de presă.

În cazul fondatorului Al-Qaida, trupul neînsufleţit a fost transportat pe portavionul USS Carl Vinson. Cadavrul a fost spălat şi acoperit cu un cerşaf alb, iar apoi s-a citit din Coran în limba arabă înainte ca trupul să fie aruncat în mare, scrie Agerpres.

Clădirea în care se ascundea de luni bune temutul lider al grupării teroriste Stata Islamic a fost luată cu asalt de un comando al trupelor speciale americane în noaptea de sâmbătă spre duminică. Militarii americani au descins din 8 elicoptere și timp de mai bine de o oră i-au vânat pe jihadiști prin tunelurile complexului, ascuns într-o localitate din nordul Siriei. Încolțit de soldați și alergat de câini militari special antrenați pentru asemenea operațiuni, șeful sângeroșilor teroriști s-a sinucis ca să nu cadă în mâinile americanilor. A detonat centura cu explozibil și i-a ucis și pe cei trei copii ai săi pe care îi târâse în catacombe.

Rămăşiţele lui Baghdadi au fost mai întâi transportate la o facilitate sigură, pentru a confirma identitatea lui în urma examinării unei probe de ADN, a precizat Milley.

Trupul lui a fost aruncat în mare, ca să nu devină obiect de cult pentru extremiști sau să fie profanat de cei care urăsc jihadiștii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: