image
Sursa foto: hromadske.ua

Conflictul Rusia-Ucraina în Marea Neagră: Proteste violente la Ambasada Rusiei din Kiev

Circa 150 de protestatari s-au adunat, duminică seara, în fața Ambasadei Rusiei la Kiev și au incendiat o mașină aparținând corpului diplomatic. Evenimentele s-au petrecut după incidentul de duminică din largul peninsulei Crimeea, unde forțele ruse au deschis focul și au sechestrat trei nave militare aparținând Ucrainei.

Protestatarii au dat foc la cauciucuri în fața reprezentanței diplomatice, au aruncat cu torțe și cel puțin una dintre mașinile ambasadei a luat foc.

Incidentul din strâmtoarea Kerci, care separă Marea Neagră de Marea Azov, marchează o escaladare majoră a tensiunilor dintre cele două țări și va fi discutat luni și într-o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina sunt oricum tensionate după ce în 2014 Moscova a anexat peninsula Crimeea, care era teritoriu ucrainean.

Președintele Petro Poroșenko va solicita luni Parlamentului să introducă legea marțială și a spus că acțiunea „smintită” a Rusiei nu a fost provocată în niciun fel de partea ucraineană. Totuși, a dat asigurări că instituirea legii marțiale nu înseamnă o declarație de război, iar Kievul nu are de gând să lupte cu nimeni.

Totuși, între timp, Ministerul ucrainean al Apărării a dat ordin armatei să fie pregătită de luptă.

Potrivit unui tratat încheiat în 2003 între Moscova și Kiev, strâmtoarea Kerci și Marea Azov sunt împărțite între cele două țări prin ape teritoriale. Numai că, după anexarea Crimeii, Rusia nu mai recunoaște această împărțire și a început să inspecteze toate navele care se îndreaptă sau care pleacă din porturile ucrainene.

Douăzeci și trei de marinari ucraineni se aflau la bordul celor trei vase sechestrate duminică de forțele ruse. Șase dintre ei ar fi fost răniți, iar Kievul spune că nu mai poate comunica cu niciunul dintre militari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: